Втора глоба от 500 лв. за бивш шеф на ВиК

Втора глоба от 500 лв. за бивш шеф на ВиК | StandartNews.com

500 лева глоба отнесе бившият шеф на ВиК-Петрич - Васил Божанин. Това е втора такава санкция за него от районния съд в южния град. Административното наказание е за неспазване на Закона за обществените поръчки. Той е бил отговорен при доставката на резервни части за мултифункционални багери „Хидромет" за дейността на дружеството за финансовата 2013 г. Преди да пристъпи към сключване на договор от 02.01.2013 г. със „Сервиз строителна техника-2" ООД е трябвало да събере оферти с публикуване на покана по реда на глава Осма „А" от ЗОП за избор на изпълнител на обществената поръчка.

Възражението на Божанин, който обжалва наказателното постановление на Агенцията за държавна финансова инспекция пред съда, е, че разходите, които са били извършени за доставката на резервните части, са от две самостоятелни фирми. Всяка от тях доставила материали на стойности под предвидения праг от 20 000 лв. съдът прие това за неоснователно, тъй като извършените разходи от страна на дружеството са за една и съща доставка - резервни части и консумативи за мултифункционални багери „Хидромет" и общата разходвана сума е на стойност от 26 851,75 лв. без ДДС.

Магистратите потвърдиха наказателното постановление, за тях глобата от 500 лева е правилно и законосъобразно. Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Благоевград в 14 – дневен срок от получаването му от страните. През април тази година съдът в Петрич потвърди наказателно постановление на АФДИ от 500 лв. за Божанин. Той не предприел необходимите действия за избор на изпълнител на обществена поръчка за предоставяне на телефонни услуги за водното дружество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай