ВСС се разпусна със спор за заплати

ВСС се разпусна със спор за заплати | StandartNews.com

Днес се проведе последното заседание на настоящия Висш съдебен съвет. По традиция и то не мина без остри реплики. Част от магистратите си направиха равносметка на изтеклия мандат, обяви "Канал 3". 

Седмият състав на Висшия съдебен съвет встъпиха в длъжност на 3 октомври 2012 година. На финалната права, членовете му не скриха, че фокусът е бил изместен от работата към скандалите.

В челен сблъсък влезнаха представляващият Висшия съдебен съвет Димитър Узунов и заемащата този пост преди него Соня Найденова. По закон на членовете на ВСС се полагат обезщетения от по 20 заплати след края на мандата им. Соня Найденова публично обяви, че се отказва от тях. Узунов обаче я изобличи, че вече е взела 18 от тези заплати. Освен това, по думите му Найденова се облажвала и с 35% по-висока заплата, докато заемала длъжността представляващ съвета. Не спирала да ходи по командировки в чужбина, финансирали я щедро и чуждестранни грантове.

Смятах да не го казвам, но с оглед поведението ѝ ще го споделя пред вас. Когато тя беше представляваща, по решение на ВСС, облечено в правило, тя получаваше 35% повече като възнаграждение от останалите членове на ВСС. Излиза, че когато тя получава повече, решението на ВСС е било правилно и законосъобразно. Нека г-жа Найденова се откаже и от тези 35%", коментира Узунов.

Като представляваща не ѝ виждахме очите във ВСС. Тя обикаляше Европа повече, отколкото Апостола на свободата България през османското робство, добави още той.

Когато някой иска да каже нещо спрямо колега, с който работи, е хубаво да го каже тук, а не да спекулира в публичното пространство и после да не се чудим защо институцията е попаднала в някаква криза, отговори Соня Найденова.

В крайна сметка, спорът остана недовършен, тъй като правосъдният министър Цецка Цачева призова да се сложи точка на междуличностните нападки. Тя хвърли светлина и кога ще се състои смяната на караула.

На 5 октомври ще се проведе първият редовен Пленум на новите кадровици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай