ВСС се готви за нов избор на председател на ВАС

ВСС се готви за нов избор на председател на ВАС | StandartNews.com

Трябва да има прегласуване за председател на Върховния административен съд /ВАС/ от новия състав на Висшия съдебен съвет /ВСС/. Това заяви Боян Магдалинчев, след като се закле като член на новия ВСС, цитиран от "Канал 3".

На 11 септември 2017 г. пленумът на ВСС избра за председател на ВАС Георги Чолаков. Неговата кандидатура бе предложена на държавния глава Румен Радев за утвърждаване. Очаква се, че той ще върне тази кандидатура.

Според Магдалинчев най-вероятно ще има нов избор за председател на Върховния административен съд. „Нека да излезе указът на държавния глава. В закона има алинея, която е разписала, че когато президентът върне предложението на ВСС и няма повторно предложение, се върви по общата процедура", каза магистратът.

Той изрази надежда, че новият ВСС ще работи спокойно и няма да има конфронтация, защото тя не е от полза нито на гражданите, нито на съдебната система. „Напрежението не е продуктивно в работата на ВСС. Има доста въпроси за разрешаване в рамките на този съвет", заяви Магдалинчев.

На същото мнение е и неговият колега Севдалин Мавров, който дълги години бе наказателен съдия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай