ВСС приема номинации за председател на ВКС

ВСС приема номинации за председател на ВКС | StandartNews.com

София. На днешното си редовно заседание Висшият съдебен съвет (ВСС) ще приема номинации за нов председател на Върховния касационен съд (ВКС).

Процедурата беше открита за втори път миналата сряда, 20 ноември, тъй като мандатът на настоящия председател на съдилището Лазар Груев изтече миналата седмица. Тогава поста временно пое съдия Таня Райковска. Първата процедура за избор на председател на ВКС се провали, тъй като нито една от кандидатките – Павлина Панова и Таня Райковска, не успя да събере необходимите 17 гласа.

По закон в двете поредни заседания след откриване на процедурата членовете на съвета могат да внасят предложения за кандидатури за председател на ВКС. Това са заседанията на 27 ноември и 4 декември. Според приетата от ВСС хронограма до 11 декември кандидатите трябва да представят концепциите с вижданията си за управление на съда. На 19 януари Етичната комисия трябва да излезе със становище за притежаваните от кандидатите нравствени качества, а ден по-късно Комисията по предложенията и атестирането ще да обяви дали те имат и необходимите професионални качества за високия пост. Насрочената дата за избор на председател на ВКС е 29 януари 2015 г. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай