Връчват съдебните призовки по електронен път

Връчват съдебните призовки по електронен път | StandartNews.com

 Законопроект за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс бе приет на първо четене. "За" гласуваха 118 депутата, 1 се обяви против, я 40 се въздържаха, обяви "Фокус"

Според него удостоверенията и документите ще се издават изцяло по служебен път.  Въвеждат се мерки за електронно правосъдие в съответствие със Секторната стратегия за въвеждане на електронно управление и електронно правосъдие 2014-2020 г. на Министерство на правосъдието.

Така призовки  призовки, книжа и съобщения, както и своевременното им връчване ще ускори разглеждането на делата и ще предотврати случаите на неоснователно отлагане. Промените въвеждат ефективно и лесно реализируемо уведомяване, когато електронното уведомяване е невъзможно.

С настоящите промени се предлага умерено увеличение на размера на такси, а именно при касационно обжалване - 90 лева за граждани и еднолични търговци и 450 лева за организации и държавни органи. Таксите в първоинстанционното производство се запазват в досегашния размер.

Създават се допълнителни гаранции срещу бездействието на администрацията, като се предвижда административните съдилища да следят за мълчаливите откази и да изискват доказателство от административните органи за произнасянето им в срок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай