Врачанският съд иска Чоков да бъде отстранен като кмет

Врачанският съд иска Чоков да бъде отстранен като кмет | StandartNews.com

Врачанският административен съд излезе с категорично пастановление, че правомощията на Ценко Чоков като кмет на село Галиче трябва да бъдат прекратени.

Решението за това обаче трябва да бъде взето от Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина, към която съдът се обръща с такова указание, съобщава Канал 3.

Основната причина, поради която правомощията на кмета на Галиче трябва да бъдат прекратени предсрочно, е, че той незаконосъобразно е ползвал неплатен отпуск. Ето какво се казва в решението на Административния съд във Враца, предаде "Дарик".

"Платеният отпуск е нормативно уредено право, което не зависи от волята на работодателя, последният само определя времевият отрязък, през който отпускът ще се ползва. За този отпуск е приложим "уведомителният режим", при който кметът на населеното място само съобщава кога ще отсъства. Неплатеният отпуск, обаче не е субективно право, задължително и неотменимо, какъвто е характерът на платеният отпуск, а само една правна възможност, която зависи от волята на работодателя", мотивират се от съда.

Според магистратите при ползване на неплатен отпуск (с изключение на изрично предвидените в КТ хипотези), работодателят не само определя периода на ползване на същия, но от неговата воля зависи изобщо дали този вид отпуск ще се ползва. При условие, че кметът на кметство няма работодател, с когото да договаря разрешаването на неплатен отпуск, той не може да ползва такъв и това е изключението, което законодателят е имал предвид в ЗМСМА, като несъвместимо с правното му положение, довълват от съда.

"Не може да се приеме, че лицето, избрано за кмет на населено място осъществява функциите и на работодател, и на работник спрямо себе си. В ЗМСМА не се предвижда определянето на лице, което да замества кмета на кметство при отсъствието му, от което се прави заключението, че той може да отсъства само в изрично предвидените от КТ случаи, с определен срок на отсъствието му. При така изложеното съдът намира, че след датата 24.11.2016 г. заинтересованата страна (Ценко Чоков - б.р.) неоснователно не изпълнява функциите на кмет на с. Галиче, поради което пълномощията му следва да бъдат предсрочно прекратени", завършва решението на съда.

В края на май Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина реши Ценко Чоков да продължи да е кмет на врачанското село Галиче. Това се случи, въпреки че през април ЦИК препоръча мандатът на кмета, който е в ареста от 26 май м.г., да бъде прекратен предсрочно, тъй като вече година не изпълнява задълженията си.

Междувременно Специализираният наказателен съд даде ход на делото срещу Чоков, като отхвърли искането на защитата то да бъде върнато на прокуратурата. Кметът, синът му Мартин и още шестима души са подсъдими за участие в организирана престъпна група, за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди, палежи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай