Висшият съдебен съвет иска 17% ръст на заплатите в системата от 2019 г.

Снимка: БГНЕС архив

Висшият съдебен съвет иска 17% ръст на заплатите в системата от 2019 г. | StandartNews.com

В проекта си за бюджета на съдебната власт за следващата година Висшият съдебен съвет (ВСС) е предвидил 17% увеличение на заплатите на магистратите и служителите, информира сайтът news.lex.bg. Крайното решение ще е на финансовото министерство при разпределянето на държавния бюджет за 2019 г.

Предложението на ВСС взема предвид и увеличението от 10% на възнагражденията в бюджетния сектор от началото на 2019 г., за което наскоро съобщи премиерът Бойко Борисов. Това се разбра на днешното заседание на съвета, който единодушно гласува бюджетът за следващата година да е в размер на 769 400 000 лева. За 2020 г. прогнозата е за 811.4 млн. лева, а за 2021 г. - 870.8 млн. лева.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев, който е и председател на бюджетната комисия, обяви, че кадровиците са длъжници на магистратите по отношение на възнагражденията. Той обясни, че в края на 2017 г. средната заплата в бюджетната сфера е била 1088 лева. А според Закона за съдебната власт основното месечно възнаграждение за най-ниската магистратска длъжност се определя в размер на удвоената средномесечна заплата на заетите в бюджетната сфера. Т.е. заплатата на младшите магистрати трябваше да бъде 2176 лева, но те не са били увеличени поради липса на средства в бюджета.

Заплатите в системата бяха увеличени от 1 април 2018 г., като за магистратите ръстът беше с 98 лева, а за служителите - около 2%.

По прогнози на ВСС в края на тази година средната заплата в бюджетната сфера ще бъде 1200 лева, което е съобразено в заложеното 17-процента увеличение на възнагражденията в съдебната система.

Повече пари и през следващата година ще бъдат дадени и на спецправосъдието, към което бяха прехвърлени делата за корупция по високите етажи на властта. Магдалинчев обясни, че ВСС е заложил за догодина до три допълнителни заплати за съдиите и прокурорите в специализираните и в по-натоварените съдебни органи, докато финансовото министерство предлага този бонус да е до една заплата.

От доклада на Боян Магдалинчев се разбра и че всички съдебни органи искат по-големи бюджети за следваща година.

В проектобюджета са предвидени средства и за 44 нови щатни бройки за магистрати и 45 за служители, в които са включени разкриването на 18 места за пресаташета и 27 за служители по сигурността на информацията. Зам.-председателят на Комисията за атестирането и конкурсите към Съдийската колегия Красимир Шекерджиев обясни, че по отношение на бройките на магистрати не става дума за разкриване на нови такива, а за финансовото обезпечаване на незаети, които са обявени за заемане чрез конкурси.

С 38.8 млн. лева повече са средствата за облекло на магистратите и служителите. Магдалинчев обясни, че се предвижда догодина магистратите да получат 2437 лева за облекло, през 2020 г. - 2730 лева, а през 2021 г. - 3058 лева. 71 млн. лева са заложени в бюджета за издръжка на сградите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай