Василева пред прокуратурата: Швейцарски заем за имението в Женева (ОБЗОР)

Василева пред прокуратурата:  Швейцарски заем за имението в Женева (ОБЗОР) | StandartNews.com

София. Изпирането на близо 20 млн. лева от парите на вложителите в КТБ чрез покупката на къща на брега на Женевското езеро бе оправдано от съпругата на банкера Цветан Василев - Антоанета, с лични спестявания и заем от швейцарска банка. Това се разбра след разпита й в следствения отдел на Софийската градска прокуратура вчера. Василева прекара близо 2 часа при следователите, след като пристигна от Белград. Очакванията, че срещу нея ще бъде повдигнато обвинение, не се оправдаха. Тя е дала показания единствено като свидетел по разследването за пране на пари, което се води срещу нея и мъжа й. Василева се появи точно в 9.20 часа придружена от адвоката си Менко Менков. Жената на банкера бе дискретно охранявана от четирима здрави момчета, които я следяха от разстояние с тъмен джип Great Wall H6. Василева и защитникът й обясниха, че разпитът е бил само за имота в Швейцария. Те оправдали покупката, представяйки документи, от които ставало ясно, че е закупен с 10 млн. швейцарски франка от лични доходи на семейството и още 10 млн. швейцарски франка кредит от местна банка, предоставен на Василева.

Имотът се водел едностаен - 200 кв.м, но бил необзаведен, покривът му течал и се нуждаел от ремонт. Вероятно банката щяла и да го отнеме, тъй като сметките на семейството са запорирани и нямали възможност да обслужват кредита. На следствието са били предоставени документи, които удостоверяват историята на имота, както и копие от данъчната декларация на Антоанета Василева, където този имот е бил деклариран. Тя беше категорична, че парите й и тези на съпруга й са чисти. Василева заяви още, че вярва в българското правосъдие, затова е в България и се е явила в столичното следствие. Мъжът й не бил тук, защото се страхувал за живота си, каза още Антоанета Василева, която за първи път проговори пред медиите след разследването срещу съпруга й. Василева обясни още, че черна дупка в КТБ няма и не е възможно да има, а лошите кредити били само 2%. "Как така през юни те бяха 2%, а сега се говори за 4,2 млрд.?", попита тя. Василева подчерта, че мъжът й продължава да мисли за оздравяването на банката и че според нея имало реален шанс това да се случи, въпреки негативния одитен доклад. По думите й Цветан Василев е в Белград.

Разследването за пране на пари започна в началото на октомври, след като властите в Лихтенщайн оповестиха, че банка в княжеството е внесла доклад по този повод в местното Бюро за финансово разузнаване.

Валери Димитров не вижда спасение

"В момента ситуацията е такава, че марката "КТБ" е увредена непоправимо. Едва ли тази банка може да бъде спасена, ако в нея се наливат каквито и да е било средства - това няма да предотврати паниката. Обещание за спокойствие може да даде само държавата или друга голяма банка, която да приеме КТБ". Това заяви проф. Валери Димитров пред БНТ. Той е убеден, че едва ли ще се стигне до ликвидация актив по актив. "В момента на основата на одиторския доклад квесторите трябва да изчислят капиталовата адекватност на банката и да се отправи предложение към БНБ. На основата на положителна или отрицателна капиталова адекватност се действа по определени начини - при отрицателна банката не може вече да просъществува", каза още Димитров и заяви, че фондът за гарантираните влогове, трябва да бъде напълнен от банковата общност, която има интерес да има стабилност в тази сфера.

Омбудсманът чака лавина от дела

Ако се приеме, че одитният доклад за КТБ е достоверен, БНБ е длъжна веднага да отнеме лиценза й. Това заяви националният омбудсман Константин Пенчев пред БНР. Той обясни, че според чл. 36 от сегашния Закон за кредитните институции, БНБ е длъжна да отнеме лиценза на банка, която 5 дни не е изплащала задълженията си поради проблеми в ликвидността, ако прецени, че тези проблеми няма да бъдат решени в близко бъдеще. "Аз не знам да има осъден банкер за кризата през 1996-1997 година", припомни още омбудсманът и продължи: "Представяте ли си каква лавина от дела ще залее съдилищата? Първо, има проблем с гарантираните влогове, които обаче са на преференциални лихви, които също по закон не подлежат на обезщетяване. Никой не знае колко са те. Дори да са под 100 000 евро, пак техните влогове не са гарантирани. Това го пише изрично в Закона за гарантиране на влоговете". Според омбудсмана това, което стана с банката, дава основание на много фирми и граждани да заведат дела и прогнозира лавина от такива дела. "Тези, които са над гарантирания размер, също ще отидат в съда, защото ще кажат: Откъде накъде вие фалирахте тази банка, 4 месеца умишлено я държахте затворена и нищо не направихте, за да я оздравите".

Доверието в банките не намалява

Калоян Стойков, ИПИ

Въпреки случващото се с КТБ, данните на БНБ за депозитите в банките разказват различна история. След паническите тегления в края на юни депозитите на местните домакинства се възстановяват през следващите два месеца и според паричната статистика на БНБ към края на август са почти на същите нива, на които са били в края на май 2014 г. Към края на септември депозитите на местните домакинства са със 121 млн. лв. повече в сравнение с май 2014 г., т.е. преди паниката от юни.

С други думи, независимо от неясното бъдеще на КТБ и множеството нападения срещу работата на БНБ, домакинствата и компаниите - местни и чуждестранни, продължават да имат високо доверие в банковата система в страната, което може да очакваме да се запази и в бъдеще.

След оценката на одиторските компании, която е значително по-лоша и от най-лошите сценарии, чертани през последните три месеца, следва да бъде отнет лицензът на КТБ. Обезценките на активите на банката са толкова големи, че не могат да се намерят обективни аргументи за спасяването - от държавата, а частен интерес е абсурдно да бъде привлечен, като се има предвид, че одитната стойност на активите е с около 2/3 по-ниска от счетоводната им стойност, а репутацията на банката е разрушена.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай