Василев остана само с 2 самолета (ОБЗОР)

Василев остана само с 2 самолета (ОБЗОР) | StandartNews.com

Само два самолета останаха на Цветан Василев. Съдът забрани на банкера да се разпорежда с имуществото си заради разследването за източване на КТБ. Така под запор попаднаха луксозни къщи и офиси в Созопол, Царево, Варна, Пловдив, Банско и София. Наложена е възбрана и на родната къща на Василев в Габрово, както и на имот на съпругата му в Средец. Банкерът няма право да се разпорежда и с дялове в 11 дружества на него и жена му, както и с 10 бронирани автомобила. Очаква се до дни съдът да наложи запор и върху авоарите му, твърдят магистрати. Под ударите на комисията за конфискация засега не попадат двата самолета на Василев, защото те не са изцяло негови.

И сметките на Василев пред запор

Свалят банковата тайна на цялото му семейство

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество вече е отправила към съда искане за сваляне на банковата тайна за авоарите на издирвания банкер. Очаква се градският съд да се произнесе до дни, научи "Стандарт".

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество обявиха още, че са наложили на издирвания банкер запор след определение на Софийския градски съд от 22 август. Така след решението на съда Василев остава само с двата си самолета. За цялото си имущество, което включва десетки имоти в страната, бронирани автомобили, както фирми за милиони, той вече има пълна забрана да контролира. Освен на неговото възбрана върху имуществото е наложена и на 8 от всички обвиняеми за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Имуществото на банкера и съпругата му проф. д-р Антоанета Василева включва десетки имоти в страната, повечето от които са собственост на техни фирми. Става дума за луксозни къщи и офиси в Созопол, Царево, Варна, Пловдив, Банско и София. Наложена е възбрана и на родната къща на Василев в Габрово, както и на имот на съпругата му в Средец. Сред имуществото на банкера са още дялове в 11 дружества на него и жена му, както и 10 бронирани автомобила. Двата самолета, които са на разположение на Василев, не са обект на обезпечителните мерки, тъй като са притежание на търговско дружество, в което той и съпругата му имат мажоритарен дял - 80 от 100-те процента. Комисията ще проверява и всички пътувания на семейството в чужбина през последните 10 години. Ще бъдат прегледани и средствата, които са похарчени за почивки в престижни курорти по целия свят. Според класацията на Форбс "Топ 30 на най-влиятелните българи 2012 г." Цветан Василев е вторият най-влиятелен човек в България за 2011 г. след бившия премиер Бойко Борисов, а в "Топ 50 на най-влиятелните българи 2013 г." заема челната позиция.
На всички проверявани за източването на КТБ лица е наложена забрана за разпореждане с недвижими имоти, автомобили и дружествени дялове, като от проверката на инспекторите на КОНПИ става ясно, че Цветан Гунев, Александър Панталеев, Георги Зяпков, Мария Димова и Борислава Тренева нямат участие в търговски дружества. Инспекторите трябва да направят проверка на доходите и разходите на всички 10 обвиняеми по казуса с КТБ и да поискат отнемане в полза на държавата на тяхно имущество, ако за последните 10 години бъде установено, че разходите им надвишават приходите с над 250 000 лв. Имуществото на обвиняемите е било уточнено в последните две седмици от общо 9 инспектори на комисията.

Интерпол го издирва в целия свят

Василев официално бе обявен за общодържавно издирване чрез Интерпол. Последното му официално известно местонахождание е било в австрийската столица Виена. 

Търсят го в ЮАР и Перу

ЮАР, Перу или Сърбия. Това са част от страните, където се предполага, че може да се намира в момента банкерът Цветан Василев. Ввъв вторник  той официално бе обявен за общодържавно издирване чрез Интерпол. Последното официално известно местонахождание на Василев е било в австрийската столица Виена. През последния месец издирваният банкер отговаряше с открити писма на обвиненията срещу него, а публикации се появяваха основно в австрийското издание "Дер Щандарт". На 12 август от прокуратурата повдигнаха обвинение на Василев за това, че умишлено е склонил главната касиерка на КТБ Маргарита Петрова и изпълнителния директор Орлин Русев да се разпоредят с 206 млн. лева от банката. Обвинение покрай казуса с КТБ бе повдигнато на подуправителя на БНБ и ръководител на Управление "Банков надзор" Цветан Гунев. Той бе привлечен като обвиняем за бездействие по служба, защото не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ за нарушения и нередности в дейността й. Последната информация за Цветан Василев е, че се намира в Сърбия, но тя официално не бе потвърдена от българските власти. Българските представители в Евроджъст са съдействали при подготовката на молбата за правна помощ за призоваването на Василев с оглед на съществуващите към 28 юли данни, че той е в Австрия. От специализираното звено за контакт между полицейските служби СИРЕНЕ в Австрия са съобщили, че според справките, извършени в националната им база данни, Василев не е известен на австрийските власти. На 1 август българските представители на прокуратурата в Евроджъст уведомили, че делото срещу длъжностните лица от КТБ е заведено като казус в системата за управление на казуси на Евроджъст и ще бъде официално докладвано на пленарно заседание на колегията, като материалите са препратени и до Националното бюро на Австрия в Евроджъст.

Проверяват как е платил и образованието на Радосвета

Под лупа ще бъдат проверени и средствата за образованието на дъщеря му Радосвета в елитни учебни заведения в чужбина. Тя е завършила бакалавърска степен по международни отношения в университета "Тъфтс" в Бостън. Има магистратура по международно икономическо право от Сорбоната, както и магистратура по икономическо право от Института по политически науки в Париж.

Съседите му от "Хаджи Димитър": Караше счупена "Шкода"

В панелния блок 139 в столичния квартал "Хаджи Димитър" комшиите все още си спомнят Цветан Василев. 55-годишният банкер е живял в двустаен апартамент на 8-ия етаж в панелката до средата на 90-те години. "Караше едно време една стара счупена "Шкода" с габровска регистрация", разказа възрастна двойка от съседния вход. Пенсионерите си спомниха, че за последно са го виждали в блока преди Бойко Борисов да стане министър-председател. "Познавах го Цветан Василев лично. Тук е регистрирана първата му фирма - "Бромак". "Предприемчив си е. Преди да влезе в едрия капитал, се занимаваше с чейндж на "Магурата". Аз го знам като Цецо. После отвори чейнджбюрата и така му потръгна бизнесът", сподели друг комшия. Хората от блока обясниха, че жилището било продадено от Василев преди около една година. В момента в апартамента живее младо семейство - мъжът е от Хасково, а жената от Сапарева баня. Апартаментът е типичен за соц. панелките - двустаен, с кухня, хол, спалня и два балкона. Младото семейство обаче не беше вкъщи. Според съседите, мъжът работил като шофьор, а неговата жена - като касиерка в кабелен оператор.

Въздушният му офис струва $11 милиона

Двата самолета на банкера Цветан Василев са едни от най-скъпите в света, като основно от него се използва моделът Learjet 60 XR, който му е нещо като въздушен офис. Началната цена на нов самолет от този модел започва от $11 млн. В тази сума не влизат допълнителните екстри, които могат да увеличат двойно и дори тройно цената на аероплана. Машината е с дължина малко над 15 метра, но е един от луксозните в бизнес класа си. Стандартно той разполага с 6 места за пасажери, които са настанени в изискан кожен салон с тузарска дървена ламперия и обзавеждане. Цената на един летателен час с него достига до 4000 долара. На старо може да се намери и за около 3000 долара, но както подобава на солиден банкер, Цветан Василев не закупува самолет втора ръка, а го поръчва в завода на "Лиърджет" в град Уичита, щата Канзас. Летателният апарат се сглобява на ръка и е излязъл от завода под номер 60-399. Двата реактивни двигателя PW305A генерират над 14 хил. конски сили мощност и осигуряват 861 км/час скорост на самолета. Learjet 60 XR е единственият сред моделите на реномираната компания, чийто салон на височина позволява на родния банкер да стои изправен. Интериорът на салона е правен по поръчка на Василев с естествена кожа, вълнен мокет и дървени фурнири за мебелите.

Превърна "Кристал" в тузарска квартира

Знаковият за мнозина софиянци ресторант "Кристал" се превърна в личен палат на банкера Цветан Василев, твърдят кореняци софиянци. Последно оборотното заведение бе известно като "Тамбукту" и предлагаше морски дарове от цял свят. През 2013 година обаче над имота ръка сложи Василев и след усилен ремонт го превърна в своя лична тузарска квартира. Банкерът хвърли колосална сума за преобразяването на култовото заведение в място за живеене. Освен скъпия ремонт и обзавеждане Василев е хвърлил много средства и за изграждането на шумоизолиращи стени, които да го предпазват при евентуален атентат. Обикновените прозорци бяха заменени с бронирани стъкла, които удържат дори на стрелба с гранатомет. Отделно целият имот е опасан със сензори и камери. Бронирането на имоти е страст на банкера. Не е тайна, че той притежава 10 автомобила от марките "Мерцедес", "Ауди", БМВ и "Бентли", някои от които изработени по специална поръчка на българския банкер. Василев разполага и с огромно имение в Бояна, което се разпростира между двете най-тузарски улици в квартала - "Секвоя" и "Саша Попов". Сред екстрите на топимота са вътрешен басейн, сауна, фитнес и СПА салон и кинозала. Обзавеждането е за няколко милиона, като се говори, че Василев е изкупил на търг и обзавел имота си с мебели, принадлежали някога на банкера Атанас Буров. Отделно притежава луксозни вили и хотели по Черноморието, както и масивна къща в родното му Габрово.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай