ВАС: Трите имена на съдиите са лични данни

ВАС: Трите имена на съдиите са лични данни | StandartNews.com

София. Върховният административен съд обяви, че трите имена на съдиите представляват лични данни, а не обществена информация.

С два на един глас тричленен състав прие, че трите имена на съдиите не са обществена информация, а са защитени данни. Решението е прието на 9 октомври с гласовете на съдиите Таня Вачева (председател) и Иван Раденков (докладчик), третият член на състава - съдия Соня Янкулова, е била на особено мнение, съобщава Правен свят.

Става въпрос за дело, при което гражданин от Хасконо е поискал по Закона за достъп до обществена информация справка от Окръжен съд - Хасково за трите имена на петима съдии, които фигурират на сайта на съда само с две имена. Паско Запрянов е изтъкнал, че информацията му е необходима, за да установи евентуалната нищожност на актове, издадени от съдии с две имена, "докато всъщност може би имат три".

Добавя, че законът изисквал в актовете да се посочва името на съда и имената на съдиите, а според Закона за гражданската регистрация името се състои от три части, по изключение са две.

Заместник-председателят на ОС - Хасково Милена Дечева, обаче, отказала да му предостави информацията, защото представлявала лични данни.

На втора инстанция Хасковският административен съд също е на мнение, че трите имена са лични данни, но съдиите са публични личности, затова отменя решението на първата инстанция.

Впоследствие Окръжният съд в Хасково обжалва решението на АС-Хасково пред ВАС, а върховният съд отменя решението на хасковския административен съд.

Подписалият с особено мнение съдия Соня Янкулова обаче не е съгласна с колегите си. Тя посочва, че „в правовата държава няма анонимно правораздаване – правораздаване с инициали. Народът не дава мандат на инициали или на неидентифицирани с оглед на законовите изисквания лица".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай