Върнаха Яро в ареста след 4 часа свобода

Върнаха Яро в ареста след 4 часа свобода | StandartNews.com

Съдия пусна апаша за задигнатите две лимузини, не го разпознал на записа

Пак му сложиха белезници заради старо изпълнение с мотори

Най-известният апаш на републиката Ярослав Димитров излезе от килията и се върна в нея след четири часа. По обяд съдията Иван Коев го пусна на свобода по обвинението за кражба на две лимузини, но късно следобед той отново бе задържан. Поводът бе старо прегрешение на крадеца. Димитров бе обвинен за това, че на 27 и 28 май 2014 г., в съучастие с Божил Гюров, е укрил 3 мотоциклета - два "Ямаха" и един "Хонда".

Районната прокуратура ще поиска в събота постоянното задържане под стража на Ярослав.
Мотивът, с който съдията Коев освободи крадеца, беше, че нито магистратът, нито експертите криминалисти могат да бъдат сигурни, че човекът от видеозаписите, който подкарва двете коли, е задържаният Ярослав Димитров.
32-годишният софиянец нашумя, след като в социалните мрежи и по медиите изтече видео как задига БМВ и ауди от подземен гараж в квартал "Манастирски ливади" на 14 август.

После стана ясно, че по това време той следва да бъде под домашен арест. Оказа се, че чевръстият бандит има и две европейски заповеди за арест, но това не му пречи да извършва други престъпления.
Всичко това вбеси премиера Бойко Борисов, който посвети на апаша дълга гневна тирада по време на заседание на правителството, хокайки и заместника на правосъдния министър Христо Иванов за безсилието на Темида.

Вчера обаче съдът пак бе благосклонен към нашумелия апаш. "Дори като гледам Яро, не може да се твърди с категоричност, че мъжът от записа на камерите и този, който е пред мен, са един и същи човек", заяви в съдебната зала съдията Иван Коев.
Магистратът, който е и докладчик по делото, се позова на две експертизи на записа от камери, направени от СДВР и НИКК.

Становището в тях също не давало категоричен отговор, че Ярослав Димитров е човекът, записан от камерите. Експертите от НИКК откриват сходство в брадичката и овала на лицето между човека от записа и Яро, но заради колоните в гаража, шапката на главата на мъжа и тъмнината, не можело да са сигурни на 100 процента.

Според съдията всички 5 свидетели по делото са полицаи. Поради това показанията им не били убедително доказателство. В състава на съда, който трябваше да реши дали да остави Яро зад решетките, беше и съдия Вера Чочкова, която бе кандидат за главен съдебен инспектор.

Съдията Иван Коев не е случайно име в гилдията, припомниха негови колеги. Той оправда Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров за подкуп преди 2 години. Коев ще гледа и делото срещу вече бившата шефка на Софийски градски съд Владимира Янева.

Борисов: Защо кражбата се нарича отнемане

"Само в България кражбата на кола се нарича противозаконно отнемане. Защо отнемане, а не кражба? Това, докато не се поправи в закона, аз мога да се изкажа, че е толериране на крадците". Това заяви Бойко Борисов пред журналисти в Шабла по повод пускането от съда на арестувания автокрадец Ярослав Димитров. "Аз съм залавял маса крадци в кариерата си, които са ми казвали: "Влязох, защото валеше дъжд и да не ме намокри". Защо е направено така преди 20 години, не е ли за да се толерира този вид кражба?", попита Борисов и поиска парламентът да промени закона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай