Върховен съдия сменя Янева

Върховен съдия сменя Янева | StandartNews.com

Съдия от Върховния касационен съд ще седне временно на стола на Владимира Янева, която преди дни подаде оставка като шефка на Софийския градски съд. С 15 гласа "за" и само 1 "въздържал се" Висшият съдебен съвет в четвъртък освободи Янева като председател.

Изпълняващ функциите й за кратко бе назначен съдия Владимир Йорданов от Гражданската колегия на ВКС. Предложението за Йорданов дойде от съдия номер 1 Лозан Панов. Той се мотивира, че е по-добре временният председател да бъде човек извън средите на СГС, за да е равноодалечен от всички групички в него. Йорданов ще има нелеката мисия да тушира напрежението между различните съдийски кръгове, да сложи някакъв ред в случайното разпределение на делата и да извърши проверка на командированите магистрати. Кадровиците на Темида подкрепиха предложението с 16 гласа.

"СГС е най-големият съд в страната и не бива да генерира проблеми и считам, че другият важен аргумент с ръководството на съда е този човек да не бъде окачествяван като бъдещ кандидат, който ще участва в процедурата. В този смисъл възможното решение е човек отвън и от ВКС. Нещо повече, когато е от ВКС, това е ангажиране на самата институция и няма как да не подкрепя в дейността си този тежък и голям съд", коментира Панов.

Докладът от проверката в СГС е готов, открити са нарушения и резултатите ще бъдат обявени на следващото заседание на съвета.

Дисциплинарки срещу шефове на СГС

Висшият съдебен съвет образува дисциплинарни производства срещу вече бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и зам.-шефката на съда Богдана Желявска.

В състава на дисциплинарката на Янева са Галя Георгиева, Каролина Неделчева и Даниела Костова, а по тази на Желявска - Камен Иванов, Димитър Узунов и Румен Боев. Предложенията за двете бяха внесени преди седмица от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и от министъра на правосъдието Христо Иванов.

Съдийките са предложени за наказание заради открити нарушения при случайното разпределение на делата. Председателят на ВКС Лозан Панов отново в четвъртък призова за оставка на цялото ръководство на градския съд.

Лозан Панов с първо тълкувателно искане

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов внесе първото си искане за издаване на тълкувателно решение. То е свързано с противоречива практика при определянето на наказанията при съкратено съдебно следствие.

За докладчик по него е определен съдия Бисер Троянов, а зам.-председателката на ВКС Павлина Панова вече насрочила заседание по тълкувателно дело номер 2 за 2015 г. на Общото събрание на Наказателната колегия за 16 април 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай