В новия доклад на ЕС: Брюксел хвали прокуратурата

В новия доклад на ЕС: Брюксел хвали прокуратурата | StandartNews.com

Цацаров прилага добри европейски практики в управлението, твърдят експертите

Брюксел ще похвали прокуратурата в опитите й да направи съдебни реформи. Това съобщиха за "Стандарт" високопоставени източници от "Дондуков" 1, запознати с техническата част от доклада на ЕК за напредъка ни в правосъдието и борбата с корупцията. Според черновата на документа за държавното обвинение е записано, че се бори с корупцията в редиците си, както и че се прилагат добри европейски и световни практики в управлението й, обясниха юристи.

Ведомството на Сотир Цацаров обаче не е единственото, което е похвалено от Брюксел. "Докладът е по-мек, отколкото се очакваше във всички области. Причината е работата на новото правителство", обясниха още експерти. От Брюксел са отчели разликата между двете управления на страната преди и след изборите, както и волята за реформи в съдебната система. В доклада е отчетено, че правителството само е назовало проблемите на страната. Очаква се документът да бъде оповестен в сряда. Представянето му обаче може да се отложи с няколко дни и докладът да излезе в началото на февруари, научи още "Стандарт". Чернова на документа се появи още миналата събота. От нея стана ясно, че критиките основно ще бъдат свързани с борбата с корупцията, организираната престъпност и съдебната реформа. Един от конкретните визирани случаи в доклада ще бъде изчезването на тефтерите на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Бележниците му изчезнаха от колата на експерт графолог преди месеци и от тях и до днес няма следа.

Заради провалите в борбата с корупцията дори се появиха опасения, че Румъния и България могат да бъдат разделени в напредъка си в ЕС. Това обаче едва ли ще се случи, но въпреки по-мекия тон се очаква съседката ни да има по-добри оценки за състоянието на правосъдието и вътрешния ред. Заради напредъка на Румъния в борбата с корупцията вицепремиерът по европейските въпроси Меглена Кунева отиде на посещение и обмяна на опит. След това тя заяви, че и у нас ще се изградят структури, подобни на тези в северната ни съседка за борба с корупцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай