Условна присъда за британец, събирал защитени птици

Условна присъда за британец, събирал защитени птици  | StandartNews.com

Условна присъда от 6 месеца и 5 хил. лв. глоба отнесе британският гражданин Рос Ян Фредрик заради хобито си да колекционира редки видове птици и техни яйца. В колекцията му попадат и екземпляри, застрашени от изчезване. Британецът сключи споразумение с окръжната прокуратура и се размина само с условно наказание. Присъдата вбеси природозащитници, които открито обявиха, че чужденецът заслужавал да лежи в затвора.

Делото срещу Рос Ян Фредрик е прецедент за бургаския съд. Чужденецът бе обвинен, че е нарушил закона за биологичното разнообразие. През лятото на 2011 г. той бе хванат да събира в Странджа яйца от защитени видове птици. При извършеното претърсване в квартирата му в Бургас полицаите откриха замразено земеродно рибарче, шест яйца на кафявокрил огърличник, 5 яйца на градинска овесарка, и още 4 яйца на голямо черноглаво коприварче. От апартамента на Фредрик бяха иззети също няколко препарирани птици от видовете малък ястреб, обикновен мишелов и земеродно рибарче. Срещу британеца бе повдигнато и второ обвинение за това, че противозаконно е държал екземляр от вид, със специално означение в Приложеине №3 към Закона за биологичното разнообразие. Става въпрос за яйце на застрашения от изчезване белоглав лешояд.

По решение на съда делото премина при закрити врати.

В своя защита Фредрик заяви пред съда, че не е знаел, че това е престъпление, тъй като не познавал закона. Адвокатът му пък опита да го оневини като обясни, че той събирал животинските видове преди влизане в сила на Закона за биологичното разнообразие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай