Цветков "за" спецорган да проверява политиците

Цветков "за" спецорган да проверява политиците | StandartNews.com

За създаването на специализиран орган, който да проверява дали имуществото на политиците отговаря на декларираното се обяви новият шеф на Сметната палата Цветан Цветков. Той бе избран на поста миналата седмица по предложение на ГЕРБ и Реформаторския блок.

"Може би трябва да се промени законодателството и да се даде възможност за проверка на произхода на средствата и имуществото на политиците", заяви Цветков пред БНР в неделя. В момента политиците са длъжни да декларират пред Сметната палата какви доходи имат. Не е ясно обаче дали те отговарят на реалното им имущество. "Трябва да може да се проверява дали политиците имат или ползват други имоти, които не са на тяхно име, дали децата им учат в скъпи университети, дали пътуват в чужбина и отсядат в скъпи хотели - сега тези неща са извън правомощията на Сметната палата", каза Цветков.

Той допълни, че това може да прави спецорган, както е в Румъния. Проверките за това как се управляват публичните финанси и как рагулаторните и надзорните органи си вършат работата ще са сред приоритетите на Сметната палата, заяви още Цветков. Той обаче посочи, че няма да одитира КТБ, защото е извън обхвата на ръководената от него институция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай