Цветан Василев изпревари ареста (ОБЗОР)

Дошъл сам в полицията в Белград, която била по следите му

Цветан Василев изпревари ареста (ОБЗОР) | StandartNews.com

Аз избрах най-лесното решение в случая, заявил банкерът

София. Цветан Василев се предаде на полицията в Сърбия точно преди да бъде арестуван. Около 12 часа българско време вчера мажоритарният собственик на КТБ се появил в полицията в Белград, придружаван от местен адвокат. Новината, която разпространиха медиите в Сърбия, бе потвърдена от адвоката му у нас Константин Симеонов.

Официалните български власти се въздържаха да коментират съобщението в първите часове след появата му.
Информацията от София, че Василев се намира в Сърбия и се издирва от Интерпол, пристигнала в западната ни съседка на 15 септември, твърдят белградските медии. Според тях полицията била по следите на банкера в последните дни и било въпрос на часове неговото задържане. Василев бил наясно със ситуацията и затова решил сам да се предаде. "Аз избрах най-лесното решение в случая", казал банкерът още на влизане в полицейското управление. Това предаде БГНЕС, позовавайки се на източник от сръбското МВР.

Новината от Белград веднага роди хипотези дали не става въпрос за сделка и кога Василев ще бъде екстрадиран в България.

Срещу него у нас върви дело за източване на 206 млн. лв. от КТБ. Наблюдаващият прокурор по делото Иван Гешев заяви, че по принцип минимум от 18 до 40 дни са нужни за екстрадиране на задържан зад граница у нас. По думите на Гешев първо трябва да се изчака официалното известие до нашите власти от сръбските, каквото до късния следобед във вторник още не бе дошло. След това трябва да бъде даден срок на прокуратурата да представи документи по делото за екстрадирането на Василев. След като получи задочното обвинение, Василев бе обявен за издирване, включително и с червена бюлетина на Интерпол. Беше му издадена и европейска заповед за арест.

В началото на септември пък стана ясно, че Софийският градски съд е уважил искане на прокуратурата и комисията за конфискация и запор на почти цялото имущество на семейството му, което е записано в търговските регистри на негови лични фирми. Блокиран бе контролът на банкера над общо 12 дружества и десетки коли и имоти. Преди ден в сръбските медии гръмна информацията, че Цветан Василев е бил забелязан в град Парачин, където притежава стъкларски завод. Белградският в. "Блиц" цитира работници във фабриката, които твърдят, че са били изненадани, когато Василев се появил, след като са чули, че още през юни той е избягал от България в Австрия. Тогава сръбските медии напомниха, че Белград е длъжен да арестува банкера, след като страната ни е поискала съдействието на Интерпол за това.

Само преди пет дни Градският съд пък отказа да се произнесе по жалба на защитата на Василев срещу постановлението на прокуратурата, с което на банкера бе наложена 72-часова мярка за задържане от момента, в който бъде заловен или се предаде.

Знаех, че ще отиде, но не и кога

Константин Симеонов, адвокат на Цветан Василев в България

- Адвокат Симеонов, вярно ли е, че вашият подзащитен Цветан Василев се е предал на сръбските власти?

- Клиентът ми не се е предал, защото не се е крил от никого. Явил се е със сръбски адвокат в полицията в Белград, след като е разбрал, че го издирват от полицията в Сърбия. Не се предал, предава се човек, когато е изгубил битка.

- Как ще коментирате решението му да се яви пред сръбските власти?

- Знаех, че това ще се случи, но не знаех кога. Предоставил съм на сръбския адвокат да вземе решението за ден и час. Решението на господин Василев е правилно. От самото начало твърдя, че той не се е крил от никого. Това е поредната демонстрация, че не се крие от никого.

- Какво следва оттук нататък за клиента ви?

- Съдът в Сърбия ще решава дали има основание за задържането му, дали има необходимите доказателства за това до екстрадирането му в България.

- Вие ще пътувате ли до Белград?

- Сръбски адвокат защитава г-н Василев, а аз мога да присъствам само като наблюдател, тъй като Сърбия не е член на Европейския съюз. Ако беше, можех като адвокат да отида там.

РЕАКЦИИ

Да каже веднага къде са парите

Вежди Рашидов, кандидат за депутат на ГЕРБ

Цветан Василев трябва да бъде докаран в България и каже къде са парите и как ще бъдат върнати. Ако парите ги няма, то каква е файдата за 500 хиляди вложители в банката, които трети месец тръпнат за съдбите си. Какво ще стане, когато тези хора се обезверят?! Дава ли си някой сметка, че те вече няма да са добросъвестни данъкоплатци. Не злорадствам от това, че Василев се е предал. Напротив - нека се върне, защото се създаде нелицеприятна ситуация с КТБ.

Искаме записите за КТБ от "Дондуков" 2

Михаил Миков, лидер на БСП

"БСП Лява България" иска да й бъдат предоставени официални извлечения от стенограмите по време на консултациите при държавния глава за КТБ с парламентарните партии на 29 юни, както и консултациите с парламентарните сили и изпълнителната власт за финансовото състояние на страната на 14 юли 2014 г. Те бяха свикани спешно след кризата с КТБ и опитите за дестабилизиране на банковия сектор. На тях присъстваха премиерът, представители на парламентарните партии, управителят и подуправителят на БНБ.

Мнозина се притесняват, но не и ние

Мария Капон, кандидат за депутат на Десните

Мнозина играчи на българския политически терен вероятно се чувстват притеснени от това, че Цветан Василев се е предал в Белград. Аз съм спокойна, че коалиция "Десните" няма от какво да се притеснява. Сега е моментът българската държава в лицето на прокуратурата, на правителството и на БНБ да каже най-после издирван и обвиняем ли е Цветан Василев, или е потенциален "оздравител" на банката, защото всички се объркахме, едните го издирват, другите си пишат писма с него.

Готвят търг за "Виктория"

КТБ остава затворена поне до 20 ноември

Продажба на кредити от търговска банка "Виктория" подготвя БНБ. Още на 27 август Управителният съвет е наредил на квесторите на поставения под специален надзор трезор да подготвят тръжна процедура за обособени части от кредитния портфейл, се казва в съобщение на Централната банка до медиите. Това означава, че на тезгяха ще бъдат извадени и всички апетитни обезпечения по тези кредити. Във връзка с разпродажбата БНБ задължава квесторите в срок до 23 септември да изпратят покани до банките за участие в търга, които да представят окончателните си оферти не по-късно от 15 октомври. Това е единственият източник за осигуряване на средства за покриване на задълженията на банката към вложители и кредитори, смятат от УС на Централната банка.

Понеже КТБ е под специален надзор заради недостига на ликвидност, тя не може да предостави ресурс на дъщерната си "Виктория". "Съответно "Виктория" няма ликвидни активи, срещу които да получи ликвидност от БНБ. "Виктория" изпълнява изискванията за капиталова адекватност, но не може да получи държавна помощ, защото при разрешаването й от ЕК биха разглеждали банката като част от групата КТБ "и изискванията за държавна помощ трябва да са изпълнени от групата като цяло". А на този етап не може да се докаже каква е капиталовата адекватност на КТБ, за да се кандидатства за държавна помощ.

В търсене на ликвидност за "Виктория" от БНБ предлагат като единствен източник продажбата на неликвидни активи - кредити.

Това е една от причините да се удължи срокът на особения надзор на двете банки - КТБ и "Виктория", съответно до 20 и 22 ноември 2014 г. От БНБ обаче допускат и друг вариант, при който "Виктория" може да не бъде разпродавана. Това ще стане, ако предложението на инвеститора и представител на акционерите EPIC за оздравяване на КТБ се отнася и за дъщерната банка, като се търси цялостно решение за групата КТБ.

БНБ дава срок от 28 октомври до 20 ноември на EPIC и на други потенциални инвеститори да представят "предложение, съдържащо конкретни финансови и правни ангажименти за предоставяне на капитал и ликвидност" на затворените кредитни институции. Според доклада на одиторите за финансовото състояние на трезорите, представен на 31 август в Централната банка, задълженията на КТБ към депозанти и кредитори възлизат на 6,228 млрд. лв., а тези на "Виктория" - на 286 хил. лв. Продължават да са налице условията, довели до поставянето на банката под специален надзор, се казва още в съобщението. БНБ нарежда на квесторите "най-късно до 20 октомври 2014 г. да внесат в БНБ цялостна оценка на активите на КТБ, извършена от трите одиторски компании - "Ърнст и Янг Одит", "Делойт одит" и "Афа". Съответно до 31 октомври трябва да представят в БНБ отчет за капиталовата адекватност." Така ще стане окончателно ясно колко голяма е капиталовата дупка в банката. Въз основа на всичко това в дните между 1 и 20 ноември БНБ ще вземе окончателно решение какво да прави с КТБ.

Всеки пети кредит с нарушения

Всеки пети кредит, отпуснат от КТБ, е с нарушения при обезпеченията. Това са установили одиторите в поставената под специален надзор банка. Досега квесторите са оценили кредитите на 137 клиенти с общ дълг 5.284 млрд. лв.
По една пета от проверените са напълно изрядните и неизрядните клиенти.

Сред нарушенията са предвидени в договора за кредит, но неучредени обезпечения, сключени, но невписани договори за залог, вписване на залози по начин, който не обезпечава всички парични вземания, вписани залози и ипотеки, които не са първи по ред вземания от КТБ.

Общо 28 клиенти са подали пълна информация за кредитите си, чиято обща стойност е 913.671 млн. лв. Други 29 не са представили финансова информация и документи до 1 септември. Техният дълг е за 983.733 млн. лева.

Останалите проверени 80 клиенти (59% от общия брой кредитополучатели от извадката) са представили документи частично.

Двама кредитополучатели са погасили всичките си задължения до 1 септември.

Квесторите очакват до 20 октомври да извършат цялостна оценка на активите на банката.

Оставиха Гунев в надзора на БНБ

Софийският градски съд не отстрани от длъжност подуправителя на БНБ Цветан Гунев. След неколкочасово заседание магистратите оставиха без уважение искането на държавното обвинение за временното му отстраняване от длъжност. Един от мотивите на съда бе, че в БНБ вече са отнели достъпа на Гунев до класифицирана информация и тайни документи на банката. Освен това Гунев е ползвал годишен отпуск, като още по време на вземането на мярката му за неотклонение от прокуратурата би следвало да поискат и отстраняването му от длъжност.

Гунев е ръководител направление "Банков надзор" и от 16 юни стана обвиняем за престъпление по служба, като му бе наложена мярка за неотклонение "подписка". Според прокуратурата с действията си той не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ за нарушения и нередности в дейността й. Според държавното обвинение Гунев не е упражнил контрол при отпускането на 19 лоши кредита от КТБ. Прокурорът по делото Иван Гешев заяви, че оставането на Гунев на работа е равностойно на това Цветан Василев да бъде назначен за квестор в КТБ. Другият мотив на прокуратурата бе, че подуправителят на банката може да възпрепятства назначената проверка.

Гунев е обвиняем заедно с изпълнителните директори на КТБ, главната касиерка и двете счетоводителки на банката за източване на близо 206 млн. лв.

МВР следило всяка стъпка на банкера

Министерството на вътрешните работи на Сърбия съобщи за агенция "Бета", че полицията в Белград е следила Цветан Василев от понеделник, когато е получила известието от България за издирването му. Василев се предал, когато трябвало да бъде арестуван.

Сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович преди няколко дни каза, че няма информация, че Василев е в Сърбия.

КТБ спъна и санирането

Министерският съвет ще разгледа постановление, с което да улесни собствениците на жилища да кандидатстват за допълнителна финансова помощ за енергийно обновяване на домовете си. Промяната в условията предвижда да отпадне изискването кандидатстващите в Министерството на регионалното развитие да са получили предварително отказ от Фонда за жилищно обновяване. Причината е, че фондът се управлява от Корпоративна търговска банка, която е поставена под особен надзор и не извършва дейност по предоставяне или отказване на кредити.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай