15:35 ч.

19.12.17

3 мин.

0

0

0

Цацаров за убийството на Дамла: Стесняваме кръга /ОБНОВЕНА/

от редактор |

Цацаров за убийството на Дамла: Стесняваме кръга /ОБНОВЕНА/

"Съдебно техническа експертиза пътува за София, ще бъде извършена до 48 часа. В момента се извършва допълнителен оглед, след него ще се извърши следствен експеримент с участието на майката. Целта е да разкрием убиеца в съкратен срок. Работим със сравнително стеснен кръг от заподозрени. Няма други задържани освен майката", това каза пред журналисти в Кърджали главният прокурор Сотир Цацаров.


Той пристигна в града заради жестокото убийство на 7-годишната Дамла в дома й в Момчилград и се запозна на място с разследването.


"Работи се по няколко версии. Изключена е версията, че е психопат", добави директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.


"Ще получите повече информация от говорителя на окръжната прокуратура, необходима е за вас и за обществото", каза Цацаров. "Смъртта е настъпила в сутрешните часове. Проверяват се всички версии. Тук не става дума за случайно убийство. Версиите стесняват много силно кръга", добави той.


"Ще бъде извършен следствен експеримент, с участието на майката, допълни Цацаров и разказа как е станало убийството: - Извършване е удушване, което не е душене, а е чрез притискане. Едва след това може да се говори за омотаване на главата на детето с тиксо или със скоч, както се нарича този материал, в случая използван за тази цел. Става дума за душене чрез пристискане. Всички други подробности ще бъдат ясни, когато експертизата бъде изписана в писмен вид. Работи се от трима лекари, двама от Пловдив и един от Кърджали. Назначена е също така комплексна експертиза, която е ДНК и дактилоскопна и техническа експертиза", обясни Цацаров. „Тази експертиза трябва да даде заключение за ДНК следи и остатъци, условно казано, както и дактилоскопни следи на първо място върху иззетия скоч и други веществени доказателства. Във връзка сме с Института по криминалистика и криминология на МВР и чрез ръководството на Министерството сме осъществили заедно необходимата координация – до довечера или най-късно до утре сутринта ДНК експертизата да бъде готова, като обикновено се прави до 3 месеца", каза още той.


По думите му предстои назначаване и на още една съдебно-медицинска експертиза. „Ще бъде назначена и ще потегли към София още до довечера съдебно-техническа експертиза на мобилни телефони, както и на преносим компютър, която ще бъде извършена в рамките на максимум 48 часа", поясни главният прокурор.


Той допълни, че момента се извършва допълнителен оглед в апартамента, а в следобедните часове ще бъде извършен и следствен експеримент. „Следственият експеримент ще бъде със участието на майката", поясни Цацаров. „Целта е да осигурим разкриването на убийството в рамките на един съкратен срок. Работим с един сравнително стеснен кръг от заподозрени. На майката до момента не е повдигнато обвинение за убийство. По преценка на наблюдаващия прокурор й е обвинена по чл. 182 от НК, което е оставяне без надзор на дете", добави той. По думите му в резултат на това обвинение е задържането й за 72 часа. „тя ще бъде подложена на съдебно-медицинска експертиза", поясни той.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент