Цацаров се срещна с високопоставен прокурор от САЩ

Цацаров се срещна с високопоставен прокурор от САЩ | StandartNews.com

Главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с федералния прокурор на Южна Калифорния Робърт Киафа в Съдебната палата.

Киафа е на посещение в България по покана на посолството на САЩ и на фондация „Риск Монитор". Предвижда се той да изнесе лекции пред съдиите и прокурорите от Специализирания съд и Специализираната прокуратура за антикорупционни разследвания и за разследване на престъпления в обществените поръчки.

В хода на разговорите Цацаров и Киафа обсъдиха проблемите с незаконната миграция, с организираната престъпност и корупцията.

Между 3000 и 5000 е ежегодният брой на делата в Южна Калифорния, свързани с незаконна миграция, съобщи Киафа. Той посочи обаче, че не всички случаи се превръщат в наказателни производства. Цацаров заяви, че според българското законодателство всяко незаконно преминаване на границата е престъпление и се разследва от прокуратурата.

В случаите на наказателни дела срещу политически фигури, прокуратурата винаги е упреквана, че се превръща в средство за политическо наказание, каза г-н Киафа. Обвиненията на прокуратурата се доказват в съда, без значение дали има тълкувания на действията на обвинението от трети страни, посочи още той.

Цацаров и Киафа се обединиха около становището, че работата на правоохранителните органи може да е успешна, само ако разследващи и прокурори работят заедно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай