Цацаров се оплака от експертизата и кадровото обезпечаване в разследването

Снимка: БГНЕС

Цацаров се оплака от експертизата и кадровото обезпечаване в разследването | StandartNews.com

Експертизата и кадровото обезпечаване и обучение на разследващия апарат са основни фактори за забавяне на досъдебното производство. Това каза в парламента главният прокурор Сотир Цацаров при представяне на доклади за дейността на прокуратурата за 2016 и 2017 г.

Чакането на експертизи е един от основните фактори, които причиняват забавянето на досъдебното производство, каза Цацаров. По думите му в страната има райони, в които въобще няма съдебни медици, а Институтът по криминалистика към МВР е претоварен от експертизи. Необходимо е предприемане на мерки по отношение на обучение на разследващи полицаи, отбеляза той.

Главният прокурор посочи, че има необходимост от промени в Наказателния кодекс по отношение на корупционните престъпления. Според него има необходимост от изрично предвиждане на възможност за прилагане на смекчена наказателна отговорност по отношение на подсъдими, които са допринесли съществено за разкриване и доказване на престъпления. Той отбеляза нуждата и от преосмисляне на подсъдността в търсене на независимо разследване на случаите, в които се разследват престъпления, извършени от служители на МВР, и най-вече случаите на полицейско насилие. Фактът, че те се разследват от съответните районни или окръжни прокуратури по места, е проблем, който причинява както забавяне, така и недостатъчно справедлив резултат, смята Цацаров.

Друг спорен въпрос по думите му са правомощията на военната прокуратура. Има капацитет, който е неизползван, и би било добре да се помисли за разширяване на тази подсъдност с оглед престъпления, извършени от граждански лица на служба в ДАНС, Главната дирекция "Охрана", Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" в Министерството на правосъдието, посочи той.

Главният прокурор благодари на парламента за приети промени в НПК. Смятаме, че тези законодателни изменения доказаха своята необходимост и работят, посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай