Цацаров се обяви за преструктурирането на ВСС

Цацаров се обяви за преструктурирането на ВСС | StandartNews.com

София. Категорично изразяваме подкрепа за преструктуриране на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии – на съдиите и на прокурорите и следователите. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на дискусията по предложения от Министерство на правосъдието проект на Актуализирана стратегия за продължаване на реформата в съдебната система.

„Възможно е съществуващото разделение на две колегии във ВСС да продължи и в Инспектората на ВСС. Инспекторатът следва да има група от инспектори, компетентни в своите проверки само по отношение на съдиите и такива, които са компетентни само по отношение на прокурорите и следователите", добави Цацаров. Според него трябва да бъде формиран дисциплинарен съд и дисциплинарна колегия.

Според Цацаров кариерното развитие и дисциплинарна отговорност трябва да бъдат предмет на обсъждане и решаване във всяка от колегиите. „ВСС да бъде запазен като постоянно действащ орган. Подкрепяме пряк избор на членовете на ВСС от общи събрания на съдиите и прокурорите в цялата страна", добави той.

„Предлагаме да бъде институционализиран диалогът между съсловните организации. Съветът за партньорство не може да замести Гражданския съвет. В него трябва да участват представители на всички съсловни организации", каза още Сотир Цацаров.

По думите му, са необходими и промени в Закона за съдебната власт. „Предлагаме регламентирана процедура за изслушване на главния прокурор. За съдебните заседатели предлагаме да се премахне процедурата, според която предложенията изхождат от местните общински съвети. Това крие опасност от непряко политическо влияние", заяви главният прокурор, цитиран от "Фокус".

„Нуждаем се от нов Наказателен кодекс. Обединяването на съществуващите проекти трябва да е резултат не на публична обществена дискусия, а резултат от много сериозна, тиха и внимателна само експертна работа", уточни той.

На обсъждането бившият вицепремиер Зинаида Златанова каза: „Не знам дали сте виждали досега да има такъв консенсус между бивши министри, но ние сме единомишленици. Най-важното е, че стратегията е единствената, в която са отчетени изцяло вижданията на магистратската общност. Най-накрая гробището оживя".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай