Цацаров с 5 мерки за бягството от присъда

Цацаров с 5 мерки за бягството от присъда | StandartNews.com

Правозащитниците и адвокатите няма да са доволни и ще скочат, каза главният прокурор

Пакет от поне 5 спешни законодателни промени като мярка срещу бягство от страната на осъдени лица, готви прокуратурата. "Зная, че много правозащитни организации ще скочат и колегите адвокати няма да са доволни", заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред "Нова".

Но бе категоричен: "Това безумие трябва да спре или поне да бъде силно ограничено". И даде пример с Евелин Банев-Брендо, който е осъден на първа инстанция на 7 години и половина лишаване от свобода, но оправдан на втора инстанция и с наложена най-лека мярка за неотклонение - подписка, при която всъщност не се осъществява никакъв контрол. Цацаров поясни, че прокуратурата е поискала смяна на мярката със забрана за напускане на страната. "Само че вие знаете как се напуска страната", коментира още прокурор номер 1. Промените в Наказателно-процесуалния кодекс ще бъдат представени още следващата седмица. Цацаров посочи, че решенията, които предлага прокуратурата, са експертни. И си пожела да се намери парламентарна група или депутати, които да внесат законопроекта не защото го е изготвила прокуратурата. "Вижте къде сме ние - въртим процеси на втора и трета инстанция без подсъдими", каза той и си пожела промените, които прокуратурата ще внесе, поне да започнат дискусия по темата.

Обвинител номер 1 коментира и въпроса с оневинителната присъда на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, като посочи, че крайният изход от делото е такъв заради променения от кабинета "Орешарски" закон. "Прокуратурата не оттегля обвинението, тя не го поддържа. При това развитие на законодателството прокуратурата няма друг законосъобразен изход, никакъв. Въпросите защо е внесен такъв законопроект, защо е приет такъв законопроект - не към мен", отсече Цацаров. И поясни, че обвинителите са предприели този ход чак сега, тъй като такива са правилата на съдебния процес. На въпрос дали смята, че Цветанов е виновен, главният прокурор заяви: "Аз вярвам, че доказателствата, които разследващите прокурори са събрали и изложили във фактическата обстановка на обвинителния акт, отразяват действителното положение". И похвали обвинителите: "Справиха се блестящо, само че законът е променен". От думите му стана ясно още, че част от развръзката около случая на банкера Цветан Василев може да дойде съвсем скоро. Заради стачка на адвокатите в Сърбия властите в западната ни съседка вече половин година не отговарят на българското искане за екстрадиция на Василев. По информация на Цацаров обаче споразумение със стачкуващите вече е постигнато и делото на банкера ще започне съвсем скоро.

Цацаров защити и закоността на определянето на председател на Върховния касационен съд. "Изборът беше доста силно състезание между двама силни кандидати. Интересното бе, че когато се предложи гласуване с бюлетини и се отхвърли, после се предложи в един момент да се премине наистина към гласуване с бюлетини и първи скочиха точно тези колеги, които допреди два часа ревностно защитаваха гласуването с бюлетини. Та питам: Защо не е компрометиращо, защо не е вредно да гласуваш за парламент с дистанционна машинка, а е вредно, избирайки председател на ВКС? И то не избирайки - това е предложение до президента", отсече Цацаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай