Цацаров разследва кой има интерес от пожара (ОБЗОР)

Цацаров разследва кой има интерес от пожара (ОБЗОР) | StandartNews.com

Викат на разпит за изпепелените складове кмета и главния архитект на Пловдив

Клошарят Любо бил пироман, излязъл от затвора през март

Версията за клошар, запалил тютюневите складове в Пловдив, е водещата, но не единствената, по която се работи. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, който днес дойде под тепетата.

Разследването ще върви в две основни посоки - едната ще бъде криминална - за прякото възникване на пожара, а втората - длъжностна - за търсене на инвестиционни интереси, обясни прокурор №1. В брифинга участваха също главният секретар на МВР Георги Костов, шефът на Областната дирекция на полицията Христо Разсолков, окръжният прокурор Румен Попов и наблюдаващият прокурор по случая с палежа на складовете Костадин Паскалев.

"Основната версия, която ни е известна досега е, че клошарят Любомир Данчев е станал причина за подпалването на складовете, но това по никакъв начин не изключва останалите предположения", посочи главният прокурор. Той отново повтори, че разследването трябва да търси не само прекия извършител, а инвестиционния интерес, който стои зад този пожар. По думите на Цацаров с пожара се вдига цяла бариера от административни трудности, свързани с евентуален инвестиционен интерес към апетитните терени, върху които се намира Тютюневия град. Главният прокурор съобщи, че разследването ще бъде осъществявано от екип следователи, към които ще се присъединят и служители от ДАНС. Цацаров подчерта, че пожарът поразително прилича на инцидента със събарянето на другия тютюнев склад, който се намира на ул. "Одрин" 8. Днес в разследването се включват експерти от пожарната. Те ще влязат в изгорелите сгради и всички образци ще бъдат иззети и подложени на експертиза в Националния институт по криминология и криминалистика.

Експертите от София ще кажат кога ще започне вътрешният оглед, а резултатите от пожаро-техническата експертиза ще бъдат ключът към разследването, заяви още главният прокурор. Разследването ще изиска всяка хартия, излязла от държавни органи за искане за застрояване, допълни той.

Предстои да бъдат разпитани като свидетели кметът на Пловдив Иван Тотев, кметът на район "Централен", главният архитект, както и още длъжностни лица, свързани със собствеността на сградите.

Задържаният за палежите клошар Любомир Данчев е живял на три адреса, които е обитавал през 2000 и 2008 г. Там също е имало палежи.

При разследването сега е казал: "Има някаква тегоба, чувствах, че нещо ще се случи от предния ден." Любо е обитавал четвъртия етаж на склада. Заключвал е вратата с катинар. Вътре е имало дюшеци, свивал си е сам цигари и ги е изхвърлял в пепелник, а после в пластмасов кош. Любителско видео от мобилен телефон е заснело пушека от покрива на сградата, точно над прозорците на Любо. Той е излязъл половин час преди да пламне сградата.

Данчев е осъждан три пъти за кражба и веднъж за грабеж, като е излязъл от затвора на 12 март тази година. Бранил е своята територия в тютюневия склад с нож от други клошари.

"Това лице е обществено опасно, във всеки момент може да извърши друго престъпление, открихме приготвени кат дрехи за ново място, където е искал да се мести", каза окръжният прокурор Румен Попов.

На Любо е назначена психоекспертиза, но диагнозата, която е дадена от предишни осъждания, е лека олигофрения. Клошарят се води на отчет в Психодиспансера, но може да носи наказателна отговорност.

Ще помоля да дадете време на прокуратурата да си свърши работата, както и при случая със склада на "Одрин" 8, призова Румен Попов.

Тотев: Не сме изгубили Тютюневия град

Проектът "Тютюнев град" си остава в сила като един от важните акценти на Европейската столица на културата и ние ще получим съответното финансиране. Това заяви вчера кметът Иван Тотев по повод на коментарите, че част от тютюневите складове вече са изпепелени. Градоначалникът подчерта, че има възможност за творчески инициативи в зоната на Тютюневия град. Надявам се, че ще излезем с чест и достойнство от тази неприятна ситуация, допълни Тотев. Той напомни, че община Пловдив никога не е била собственик на изгорелите складове. Те са били включени в капитала на "Булгартабак", а след това - продадени. Според кмета администрацията е упражнила всички форми на контрол спрямо частните сгради паметниците на културата, каквито разрешава законът. Нямаме право да разпоредим на собственика да залости или закове прозорците, отвърна кметът на репортерски въпрос защо изгорелите сгради са били оставени години наред като разграден двор.

Тотев заяви, че не е в компетенциите на община Пловдив да коментира версиите за причината на пожара, но сподели личното си мнение: "Трябва да си пълен малоумник да го направиш. Невероятна диващина е. Не ми го побира акълът. Ако се докаже, че пожарът е причинен умишлено, трябва да се наложи най-суровото наказание".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай