Цацаров представи проект по Българо-швейцарската програма

Цацаров представи проект по Българо-швейцарската програма | StandartNews.com

София. Проектът "Повишаване на интегритета и мотивацията на прокурорите" е стъпка към цялостната реформа за по-ефективна съдебна система. Това каза главният прокурор на Република България Сотир Цацаров по време на представяне на проект на тема „Повишаване на интегритета и мотивацията на прокурорите", цитиран от „Фокус".

Този проект е факт благодарение на съществената финансова подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

"Искам да уверя посланик Кнобел, че контактите ни ще продължат, както и традиционно добрите ни отношения и работата през годината", заяви Цацаров.

"Проектите могат да бъдат осъществени от нас само с екип от заинтересовани и компетентни магистрати. Проектът, който ще бъде представен, е една стъпка към цялостната реформа за по-ефективна съдебна система", подчерта главният прокурор.

"Една от посочените цели е свързана със създаването на самостоятелен капацитет за разследване", каза още Цацаров.

По думите му, този проект е изключително важен, защото само по този начин може да започне изграждането на една нова криминалистична служба. "Такъв оперативен център ще функционира към националното следствие и ще помогне в бързата реакция", допълни прокурорът.

Бенефициент на проекта е Прокуратурата не Република България, а срокът за изпълнението му е 36 месеца, уточни Даниела Попова, административен ръководител на Апелативна специализирана прокуратура и ръководител на проекта „Повишаване на интегритета и мотивацията на прокурорите". По думите й, проектът обхваща частта от доклада на Европейската комисия за промяна в съдебната система на България.

Специфичните цели на проекта са дългосрочно развитие на управленския капацитет на човешките ресурси в системата на Прокуратурата на Република България чрез специализирани обучения с модерни методи, практическа насоченост, свързана с повишаване на капацитета на ПРБ, наказателно преследване на случаите, свързани с изпиране на пари и тяхната специфика. Проектът ще се фокусира върху по-доброто разбиране и ефективното прилагане на Съвместните екипи за разследване и наказателното преследване на трафик на хора. За постигането на целите ще се използват анализи на законодателството и наказателното право, проучване на казуси, обучения, изготвяне на насоки и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай