Цацаров: Очаквах идеи, а не хленчене от Лозан Панов

В мерцедеса на НСО, там ли го е страх? , попита главният прокурор

Цацаров: Очаквах идеи, а не хленчене от Лозан Панов | StandartNews.com

Лозан Панов никога няма да ми стане приятел, отсече обвинител №1 на рубликата Сотир Цацаров днес. Той говори пред медиите на Общото събрание на прокурорите.

Защо трябва да си стискам ръцете с Лозан Панов? Аз не работя главен прокурор, за да се сдобрявам с някой. Не бъркайте това да си подам ръка с някой като приятел, със служебното отношение към някого", продължи Цацаров. " крайна сметка той е председател на Върховен касационен съд. Това е институция, която заслужава само уважение. Аз съм главен прокурор. Прокуратурата трябва да знае своето място в процеса. В същото време няма да му позволя да хвърля упреци върху колегите ми прокурори, защото тези хора не го заслужават", каза още главният прокурор.

Цацаров заяви, че не е бил подведен за гласува за Панов при избора му за председател на ВКС, но е разочарован от поведението му. "Очаквах много по-конкретни идеи за съдебната система, кандидат в състояние да защити интересите на съдебната система, да бъде коректен, да не бъде умерен във формата на послушен и да бъде човек с много ясна визия- Очаквах по-малко политиканстване, очаквах по-малко хленчене, очаквах много по-конкретни идеи за съдебната система, очаквах взаимна коректност. В никакъв случай, в смисъла на глупостите, които бяха изречени, че държавата била на колене или били подронени устоите на правовата държава. Като наизустиш това, което ти е написал някой друг, няма да станеш по-велик!", отсече обвинител номер едно. "Моята лична оценка не бива да пречи на това, което бихме могли да направим", добави Цацаров. 

Той бе категоричен, бе контрол над председателят на ВКС, ВАС и прокуратурата може да бъде въведен и то без промени в Конституцията. Такива обаче са са необходими в Закона за съдебната власт и в НПК. Вместо конкретни действия, хората са насочени към кръг "Агнешки главички". "Освен всичко друго не обичам и агнешко", коментира Сотир Цацаров.

Аз не споря с никого. Не съм тръгнал да обикалям телевизионните студия, не съм тръгнал да казвам, че ме е страх. Къде го е страх? В мерцедеса на НСО, там ли го е страх? Не съм тръгнал да казвам, че държавата едва ли не е на колене пред този или онзи, не съм тръгнал да пиша писма, в които охарактеризирам съдиите едва ли не като най-голямото зло в тази страна. Не съм започвал тази война. Нямам намерение да оставя някой да се упражнява с мен, с колегите ми пък - още по-малко, пък бил той и Лозан Панов, даже бих казал: най-малко Лозан Панов", заяви главният прокурор.

Сотир Цацаров бе категоричен, че акцията при залавянето на граничните полицаи от летище "София" не е показна за Брюксел, а знак за всички българи: "Не бива да се допуска пробив сред хората, които са призвани да пазят външната ни граница. Защо трябва да го разглеждаме като знак към Европа? Това е знак за нас самите. Ние не го правим за Европа и аз честно казано дори не съм се замислял, че представлява някакъв знак към Европа. Това е знак към нашите граждани, това е знак към опазване на сигурността вътре в страната. Най-сетне това е знак най-общо казано силите за сигурност, защото не бива да се допуска пробив сред хората, които са призвани да пазят българската граница"

Обвинител №1 обяви, че не изключва през аерогарата да са минали и терористи, след като там са прекарвали всякакви хора с фалшиви документи. В 90% това са били мигранти, който са идвали транзит у нас към Западна Европа. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай