Цацаров нареди укрепване на Тютюневите складове

Цацаров нареди укрепване на Тютюневите складове | StandartNews.com

Незабавно да бъдат укрепени и обезопасени изпепелените тютюневи складове в Пловдив. Това бе разпоредено от главния прокурор Сотир Цацаров и разпространено от подопечните му обвинители в окръжната прокуратура в Пловдив. "Инспекторат по опазване на културното наследство" към Министерство на културата. За да се предотврати разрушаването и за да се избегне опасността от инциденти, е разпоредено да се вземат мерки за укрепването на тютюневите складове.

В 7-дневен срок прокуратурата трябва да бъде уведомена за предприетите мерки.

В събота (20 август) в Пловдив изгоряха четири от тютюневите складове. Близо 30 огнеборци овладяха пожара, но Тютюневият град беше унищожен. Изгорелите складове са част от групов паметник на културата, наречен "Уличен ансамбъл "Иван Вазов" - "Цанко Дюстабанов". Отделно от това два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност. Вчера съдът в Пловдив остави в ареста бездомника Любомир Данчев, обвинен за палежа на тютюневите складове. Съдът прецени, че той може да се укрие или да извърши друго престъпление, защото има богато съдебно минало. Още с влизането си в съда Данчев заяви, че е изкупителна жертва и няма нищо общо с палежа. Той отрече да е забравил запалена цигара в помещението, което е обитавал в сградата. Адвокатите на бездомника Любо отхвърлиха версията, че клиентът им е бил склонен от някого да подпали сградите. По думите им Данчев не се познава с италианските собственици на сградите. Бездомникът е обитавал сградите абсолютно нелегално. Според неговите защитници той е "най-удобният", защото е пушач.

Адвокатите са скептични, че от една цигара може да тръгне толкова огромен пожар, който да унищожи четири тютюневи склада. Днес стана ясно също така, че италианските собственици на изгорелите тютюневи складове са имали намерение да ги бутнат и да ги изградят наново. Проектът е отхвърлен от Министерството на културата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай