Цацаров: Колегите си свършиха работата по случая Иванчева

Цацаров: Колегите си свършиха работата по случая Иванчева | StandartNews.com

След конференцията по киберсигурността, която се проведе в Брюксел по инициатива на депутата от ЕНП Емил Радев, главният прокурор Сотир Цацаров коментира и актуални проблеми от ежедневието на българското правосъдие.

-Господин Цацаров, пиарът на задържаната кметица на Младост Иванчева твърди, че всичко е постановка и че са изфабрикувани доказателствата и че виновен е предшественикът й, който е бил посредник?

-Аз мисля, че дотук се изговориха много думи. Изговориха се и се представиха много тези от защитниците – както нейни защитници, така и въобще хора, упражняващи адвокатска професия. Мисля, че тезите, развити от нейните защитници, са обясними. Малко или много, това са хора, които работят, за да защитават своя подзащитен, малко или много това са хора, на които се плаща, за да изразяват тези позиции. В това няма нищо срамно, това е логиката на адвокатската професия.

Вярно е, че бяха изложени тези, които са в пълен разрез с действителното положение по досъдебното производство. Като това за върнатите пари, като това, че едва ли не парите са били предадени от пострадалото лице или от изнудваното лице да предаде подкупа, далеч преди те да са били поискани. В крайна сметка доброто е, че предстои съдебен процес. Аз съм сигурен, че колегите от специализираната прокуратура ще приключат доста бързо това досъдебно производство. Що се отнася до това дали е или не е постановка, аз не съм проследил позициите на пиара на Младост. Всеки има право на позиция. Аз мога да кажа едно – колегите ми от прокуратурата и от антикорупционната комисия си свършиха работата. За провокация, за подхвърляне на пари и дума не може да става.

- Превишиха ли правоохранителните органи правомощията си по начина на провеждане на самото задържане на Иванчева?

-Въпросът кога да бъде извършено самото задържане, е бил въпрос, който е бил изцяло в оперативната преценка на наблюдаващите прокурори. Тоест те са избрали момента, който зависи от това кога е финализирано получаването на парите. Бих казал, че самият процес на предаване на парите или уговорките по тях, е доста дълъг. И той има доста история преди самото задържане, което е документирано по съответния ред. Така или иначе в съдебната зала ще стане ясно всичко. Що се отнася до самото задържане, , основната критика тук беше свързана с продължителното присъствие на обвиняемата на мястото, на което се извършваше огледа.

Моите уважения към всички, които изказаха правни тези, моите уважения към всички, които изказаха и политически тези, моите уважения и към всички, които изказаха тези, които общо взето граничеха с научната фантастика, но обслужваха техните, да ги нарека така, и политически интереси. Но всички тези хора щяха да критикуват моите колеги по същия начин, ако лицето не присъстваше при извършването на огледа. Тогава критиката щеше да бъде, че са извърщени непрофесионални действия, защото обвиняемата не е присъствала при огледа, защото по този начин е възможна провокация, защото е възможно по този начин подхвърляне или подмяна на доказателства и какво ли не още. Така че нека се съсредоточим върху фактите, дза пропуснем малко емоциите, да пропуснем особено спекулата. Включително и тези дни успях да прочета спекула, че едва ли не това е първата стъпка към прокурорска диктатура. Отчайващи глупости, но все пак написани и изречени. Такъв е законът и той се спазва.

-Пламен Георгиев предупреди да очакваме още подобни случаи и разкрития като този на Иванчева. Предполагам, че вие имате информация?

- Аз не мога да дам конкретна информация, но бих казал следното – не мисля, че казусът Иванчева е нещо, което да е изолиран случай в работата на прокуратурата. Вярно е, че той е първи случай в общото взаимодействие между прокаратура и комисия (на Пламен Георгиев – бел. Ред) , защото Комисията на практика започва да действа сега. За неудоволствие на много хора този случай и действията на комисията оправдават идеята, която е заложена в закона. Що се отнася до други казуси, дали това е изолиран случай и дали ще продължи, нека припомня, че на следващия ден бяха задържани с подкуп началник на полицейско управление, нека кажа, че днес в Автомобилна администрация Благоевград се извършват интензивни действия на специализираната прокуратура. Подробности утре. Нека припомня дори обвинителни актове, които са внесени преди това. Беше внесен обвинителен акт за приватизацията на Мини Бобов дол. Излишно е да припомням кой е бившият енергиен министър. Беше внесен обвинителен акт по отношение на вноса на ваксини от Турция. Нима това са изолирани случаи? Просто на някого не са удобни.

-На кого не са удобни? Споменавате и политически интереси?

-Аз поименно няма да спомена никого, защото не желая да влизам в лични битки, просто не е редно да го правя. Но не са удобни всичките тези действия на хората, на които пък е удобна прокуратура, която бездейства. Тоест такава, която може да бъде постоянната мишена на техните критики и постоянното обосноваване на тяхното, да го нарека така, тяхното политическо съществуване.

В интерес на истината, чуха се приказки, ако се върна на предзишния въпрос, по отношение начина на осъществяване на огледа и от представители на парламентарни сили. Мога да кажа това – законът е такъв. Този закон го творите вие. Ако считате, че нещо в нашите действия е нередно, а аз считам, че те са в съответствие със закона, вие разполагате със законодателна инициатива, променете закона и ние ще работим по закона, който вие създадете. Но критикувайки нас, че спазваме закона, който вие създавате, вие всъщност критикувате себе си. Това са моите думи към хора, които, общо взето, изразиха доста несъответна с правото оценка.

-Можете ли да дадете предварителна информация за случая в Благоевград?

- Операцията се провежда от Специализираната прокуратура и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност. До този момент са задържани, мисля, около десет служители на Автомобилна администрация. На място работят и прокурори от Специализираната прокуратура. Прецизират се доказателствата, ще кажа пак, че тези доказателства имат дълга история, с което ще отговаря на въпроса дали са използвани СРС-та. Едва след като колегите прецизират както доказателствата, така и евевентуалните обвинения, ще може да се говори. Може би е най-лесно аз да кажа няколко изречения относно това, но те ще бъдат несъответни спрямо ситуацията в момента. . Моят принцип е, че на колегите трябва да се даде необходимото спокойствие за работа, а медийната информация да бъде максимално точна.

-Какви са подозренията все пак..

-Подкуп. Те не са подозрения, те са факти.

ИЗПОЛЗВАНИ СА И ВЪПРОСИ НА ДРУГИ МЕДИИ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай