Цацаров аткува Ек. Захариева за "прехвърлените граници" при ареста на Иванчева

Цацаров аткува Ек. Захариева за "прехвърлените граници" при ареста на Иванчева | StandartNews.com

Позиция на целия кабинет ли е твърдението, че при ареста на кметицата на "Младост" са прехвърлени границите. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров в телефонно интервю за Агенция "Фокус" от Рим, където той е на работно посещение, във връзка с изказването на вицепремиера по съдебната реформа Екатерина Захариева за ареста на кметицата на столичния район "Младост".

"Всеки има право на позиция, както и на това да я изрази открито. Смущаващото в случая е, че думите – а точните думи бяха „прехвърлиха се границите" – са изречени не от кой да е, а от вицепремиера, отговорен за съдебната реформа, и не къде да е, а на официален брифинг в Министерския съвет, непосредствено след приключване на редовното заседание на правителството. Въпросът е какво послание, какъв сигнал излъчват тези думи към Специализираната прокуратура и особено към новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията, при положение, че в случая става дума за първото им общо разследване за тежко корупционно престъпление. Въпросът е доколко това послание кореспондира широко прокламираните и от самата министър Захариева антикорупционни политики на правителството. Най-после въпросът е дали твърдението, че още първите успешни съвместни действия на прокуратурата и комисията са прехвърлили границата е позиция на целия кабинет, която неговият вицепремиер огласява на глас. Ако посланието, отправено към нас, е, че има граница, която ние не трябва да преминаваме, за мен очевидно има пълно разминаване между официалните декларации за борба с корупцията и действителните очаквания, които изпълнителната власт има", коментира Цацаров.

Главният прокурор заяви, че няма представа за какъв анализ говори министър Захариева, когато заявява, че по случая ще се извърши анализ. "Няма как обаче тя или който и да е друг представител на изпълнителната власт да има участие в анализа на доказателствата по това дело, което по закон е правомощие само на наблюдаващите прокурори и на разследващите органи. Иначе досега на анализи, планове и пътни карти сме се нагледали достатъчно. Отдавна вече е време за действие", добави той. Главният прокурор заяви още, че действително оправдателните присъди за корупция не радват никого, но той има доверие в колегите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай