Цацаров: Абсурдно е да се подслушват адвокати

Цацаров: Абсурдно е да се подслушват адвокати | StandartNews.com

"Абсолютно невъзможно и забранено от закона!" Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира идеята на премиера Бойко Борисов да се подслушват разговорите между адвокати и техни клиенти. По време на правителствено заседание в сряда Борисов заяви, че "не знае как да обясни на обикновения човек, че адвокатите не могат да бъдат следени, за да се издири клиентът им". Цацаров отрече възможността да бъдат направени законови промени в тази насока.

"Може ли да се въведат законови промени, които са в нарушение на конституцията и с които на практика правото на защита на хората драстично ще бъде нарушено? Моето мнение е еднозначно - не е възможно да се въведе подслушване на разговорите между адвокат и клиент", категоричен бе обвинител номер 1. Фактът, че измежду защитниците има и недобросъвестни, които блокират работата на правоохранителната система за сметка на справедливостта и на личната си изгода, не може да доведе до "зачертаване на изконни принципи", заяви Цацаров. Главният прокурор отхвърли възможността изказването на премиера да е билo провокирано от оплаквания на прокуратурата и службите.

"Има човек, който е присъствал на това заседание на Министерския съвет, трябва да го питате него, не хвърлям топката в чуждата градина, но добре е да се зададат тези въпроси на министъра на правосъдието. Моето мнение е ясно. Той е присъствал там, какво становище е взел?", попита Цацаров. Той препоръча ръководството на адвокатурата да се произнесе за морала на някои адвокати и даде пример със случая на автомагистрала "Струма". "Нима е нормално да водим пазарлък от името на защита - ще се предаде, няма да се предаде (Емил Първанов - Ембака б.а.), аз ще посреднича, аз ще говоря с полицията. Извинявайте, да, вярно, функцията на адвоката е много благородна и свястна в едно нормално общество, но не е на борсов посредник. Това трябва да е много ясно, в противен случай страда цялото общество", заяви Цацаров. На въпрос докъде е стигнало издирването на Ембака, Цацаров каза: "Полицията прави всичко възможно, за да го задържи".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай