Цачева участва в създаването на Европейски прокурор

Цачева участва в създаването на Европейски прокурор | StandartNews.com

България е категорична в позицията си за създаване на институционални мерки на европейско равнище, които да позволят ефективно наказателно преследване на престъпления, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз. Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева днес в Люксембург, в рамките на дебата в Съветът по правосъдие и вътрешни работи на ЕС минути преди той официално да приеме Регламента за създаване на Службата на Европейския прокурор.

В изказването си министър Цачева подчерта, че по време на председателството си България ще работи приоритетно за предприемане на необходимите действия по организиране на Европейската прокуратура и изграждане на отношения с неучастващите в нея държави членки и партньорски институции и служби, включително Евроюст и ОЛАФ. В този смисъл в рамките на нашето председателство е предвидено да се проведе конференция по темата за Европейската прокуратура.
В дневният ред на Съвета бе и дебат по взаимното признаване на решения за обезпечаване и конфискация.

Темата е изключително важна за ЕС и е насочена към укрепване капацитета на Съюза за борба с финансирането на тероризма и организираната престъпност. Темата е ключова и за България, заяви министър Цачева. Тя допълни, че приемането на правен инструмент, който да оптимизира режима за взаимно признаване на решения за обезпечаване и конфискация на активи, придобити от престъпна дейност е предпоставка за постигане на реални резултати в борбата срещу тежката организация престъпност и финансирането на тероризма.

Целта на предложения нов регламент е факта, че обезпечаването и конфискацията на имущество, свързано с престъпна дейност, е ефективен инструмент за борба с финансирането на тероризма и други тежки престъпления, тъй като възпрепятства проникването на незаконни активи в законната икономика, заключи българският правосъден министър.

На днешното заседание бе обсъден и Регламентът за създаване на централизирана система за обмен и съхранение на пръстови отпечатъци и данни за съдимост на граждани на трети държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай