Цачева няма информация за опасност от спиране на Търговския регистър

Цачева няма информация за опасност от спиране на Търговския регистър | StandartNews.com

Нямам информация за опасност от спиране на Търговския регистър. Това каза правосъдният министър Цецка Цачева по време на регулярното изслушване в правната комисия на парламента.

Министърът обясни, че обявената наскоро обществена поръчка от Агенцията по вписванията за допълнително място за съхраняване на данни е за нуждите на разследването, което проверява причините за срива в регистъра през месец август. В това място ще бъдат запазени данните непосредствено преди спирането на работа на регистъра и стъпките взети след това. По думите на Цачева все още не е завършила проверката от прокуратурата и ДАНС по случая.

Правосъдният министър коментира още, че Агенцията по вписванията е обезпечена финансово и технически с необходимите средства, за да може да изпълнява задълженията си за безпроблемно функциониране на Търговския регистър.

По случая с екстрадирането от Германия на Северин Красимиров, заподозрян за убийството на журналистката Виктория Маринова, министър Цачева коментира пред медиите, че е поет ангажимент пред германските съдебни органи лицето да бъде задържано в условия, които отговарят на европейските критерии.

Цецка Цачева обясни, че Главна дирекция "Охрана" отговаря за конвоирането на Северин. Той трябва да пристигне днес в България и да бъде отведен в Русе, където да му бъдат повдигнати обвинения и постановена мярка за задържане.

До края на седмицата правилата за конвоиране на лишените от свобода ще бъдат официално обявени, коментира още правосъдният министър.

Относно идеите за промени в Наказателния кодекс по отношение на съкратеното производство министърът отбеляза, че има хипотези, които може би налагат да се помисли върху възможността съдията, въпреки признаването на вина от страна на подсъдимия, да може да налага по-тежко наказание.

По думите й един анализ би показал ползата от прилагането на съкратеното производство. Тя уточни, че целта на процедурата е бързина на процеса.

Цачева обясни, че искане за становище по законопроекта, който предвижда промяна в процедурата не е постъпвало още в министерството.

Пред депутатите правосъдният министър заяви още, че в началото на октомври мисия на ЕК е била в България заради бъдещия доклад по Механизма за сътрудничество и проверка. Като допълни, че според срещналите се с мисията зам.-министри на правосъдието от страна на представителите на комисията е изразена удовлетвореност от постигнатите резултати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай