Цачева: Надявам се, че ще имаме договор за гривните

Цачева: Надявам се, че ще имаме договор за гривните | StandartNews.com

Предвижда се изготвяне на нова наказателна стратегия, с която ще бъде обсъден въпроса за две кодекса – Наказателен и Административно-наказателен. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на изслушването си в Комисията по правни въпроси, цитирана от "Фокус".  В отговор на депутата Христиан Митев от „Обединени патриоти", във връзка с административните престъпления, министър Цецка Цачева заяви, че има предложение за изцяло нов Наказателен кодекс след препоръки на международни организации.

По думите ѝ програмата на управление на правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти" за мандат 2017-2021 г. предвижда изготвянето на нова наказателна стратегия, в която ще бъде обсъден и въпросът за разделяне на два самостоятелни кодекса – Наказателен и Административно-наказателен. Министърът на правосъдието Цецка Цачева отговори и на Данаил Кирилов от ГЕРБ във връзка със Закона за съдебната власт.

С писмо до Димитър Главчев и до председателя на Правна комисия Данаил Кирилов предложих вариант на редакция на член 230, който да внесе повече яснота и най-вече да се опрем на принципа на съдийското самоуправление, каза Цачева. По думите й така съответната колегия, когато е повдигнато обвинение и се иска отстраняване на магистрат, ще може да изрази позиция и да се даде възможност магистратът да заяви своята позиция. "Благодаря, че народни представители са припознали моето предложение и към настоящия момент, с оглед на процедурата, между първо и второ гласуване сте го включили за обсъждане на заседанието", каза Цачева.

Министърът на правосъдието отговори на депутата Крум Зарков от БСП във връзка с процедурата за гривни на затворниците. По думите й процедурата по обществената поръчка е проведена. "Участвали са 3 фирми. От трите фирми има класирана една. Останалите две съответно не са удовлетворени от резултата, има подадена жалба в КЗК и на този етап обществената поръчка е в Комисията. С оглед развитието на процедурата, знаете, че нейното решение може да бъде обжалвано пред ВАС, ако бъде потвърдена процедурата, в сроковете, в които ще се подпише договорът и той ще бъде изпълнен, съм оптимист, че ще се случи", каза Цачева.

В отговор на въпрос на депутата от ДПС Йордан Цонев за регламентиране на банковата несъстоятелност министър Цачева заяви, че доколкото и ако правилно е информирана, като народен представител той смята да упражни право на законодателна инициатива по този повод. По думите й несъстоятелността е регламентирана в Търговския закон. "Има специален закон – за банковата несъстоятелност, който е в обхвата на работа на Министерство на финансите", каза Цачева и заяви ,че от ДПС могат да разчитат на съдействие, експертиза от Министерство на правосъдието. Министърът на правосъдието обяви, че утре (20 октомври 2017 г.) ще има извънредно заседание по на Съвета по актуализирана стратегия за продължаване на реформата в съдебната власт, тъй като това е поискано от една трета от членовете на Съвета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай