Цачева: Има искане за задържане на български граждани, не за екстрадиране

Цачева: Има искане за задържане на български граждани, не за екстрадиране | StandartNews.com

Има много теми актуални и всичките много важни в Министерство на правосъдието. На първо място продължаваме реформата в съдебната система. Работата на правосъдния министър е да осъществява връзката със съдебната власт, в случая с ВСС. Приоритет е безспорно актуализираната стратегия, говорим за електронно правосъдие, свързаност между съдебната власт, намаляване на бюрокрацията. Това каза правосъдният министър Цецка Цачева пред Канал 3.

"В последните дни е актуална темата с изпълнение на наказанията. Това е много тежка система с години натрупани проблеми, част от тях и бягството – скандално", каза тя. "Изпълнението на наказанието е част от съдебната система и изпълнението на присъдите на осъдените, стремежа е гражданите да усетят справедливостта в правораздаването, като първо трябва да се работи за бързо правораздаване", уточни правосъдният министър.

"Освен за определен период на време, затворниците трябва да получат психологическа помощ, за да се интегрират в обществото след изтичане на наказанието", категорична бе Цачева.

"Не мисля, че фактът с бягството ще се отрази на доклада по Механизма за сътрудничество и оценка. Проблемът е сериозен и не се подценява. Ситуацията спрямо тях не трябва да се омаловажава. Ако при всяко бягство от затвора министър си подава оставката, ще вървим от смяна на смяна", каза още Цецка Цачева.

"Работи се по система за база данни, за да се знае от гражданите кои са издирваните лица", съобщи правосъдният министър.

"Искам категорично да заявя, че нямаме искане за екстрадиция на българи, а искане за задържане. Българската държава и по този договор има механизми да защити своите граждани, за които няма доказателства за престъпление. Тази седмица ще бъде проведена първата консултация", заключи Цачева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай