Топадвокат брани без пари клошаря Любо

Топадвокат брани без пари клошаря Любо | StandartNews.com

Хората на Цацаров и експерти нагазиха в пепелта на изгорелите складове

Добре, че прокурори и МВР не тръгнаха по най-лесната версия за палеж, заяви премиерът

Шефът на адвокатската колегия в Пловдив Стефан Левашки ще защитава безплатно клошаря Любомир Данчев, който бе арестуван за палежа на Тютюневия град, съобщи в. "Марица". 44-годишният мъж обитавал четвъртия етаж на склада до сградата на "Тотал спорт". Забелязан е да пуши малко преди да се появят пламъците. Данчев бе заподозрян, че е пироман, защото и на трите адреса, които обитавал през 2000 и 2008 г., възниквали пожари. Той е осъждан три пъти за кражби и веднъж за грабеж. Едногодишната си присъда изтърпява през март тази година. Настанява се в склада, където живял и по-рано.

След задържането му е назначена психоекспертиза. Данните от предишни изследвания по време на делата срещу него показват, че е вменяем. Диагнозата му е лека умствена изостаналост. Заради нея му е издадено решение от ТЕЛК, което е пожизнено. Води се на учет в Психодиспансера. Получава 120 лева пенсия за инвалидност. През 2012 г. Данчев подава молба в социалните служби за Центъра за временно настаняване. Пратен е там, но не успява да издържи и месец. По-късно подава нова молба, но не оставя нито телефон за връзка, нито адрес. По лична карта има адресна регистрация в район "Централен". Социалните го търсят там много пъти, но от него няма и следа.

По време на обходите през зимата за бездомници социалните работници го срещат няколко пъти. Предлагат му помощ. Той обещава, че ще отиде до службата. Не го прави нито веднъж. За сметка на това получава интеграционни добавки по банков път. Наскоро отива да подаде нова молба, тъй като срокът на старата изтича. На 5 август му изготвят социална оценка. Одобрен е да получава интеграционни добавки в размер на 9,75 лева на месец. Родителите на Данчев са починали. Няма близки. Няма семейство. Не се е женил. В Агенцията по вписване на негово име няма никакъв имот. Според окръжния прокурор Румен Попов клошарят е общественоопасен.

Вчера прокурори и експерти влязоха в изгорелите тютюневи складове, за да направят огледи на място и да съберат доказателства за пожара, който лумна на 20 август в ранния следобед и изпепели сградите - паметници на културата.

В проверката участват наблюдаващият прокурор, екип от трима следователи и разследващи полицаи. В групата присъстват и експерти от сектор "Пожаро-технически експертизи" към Главна дирекция "Пожарна безопасност" при МВР - София, както и от Националния институт по криминалистика и криминология.

Пожарът в Пловдив бе обсъден и на последното заседание на правителството.

"Радвам се, че колегите от прокуратурата и от МВР не тръгнаха по най-лесната плоскост за палеж от клошаря, не казвам, че не е така, но експертизата ще покаже", коментира премиерът Бойко Борисов. Той очаква по време на досъдебното производство докрай да се разплете всичко, свързано с приватизацията на тютюневите складове и ангажиментите на новите собственици.

"Да се възстановят по начин, че освен да са сигурни, и да се запази тази ценност", нарежда още Борисов.
Културният министър Вежди Рашидов пък разяснява, че собствениците са длъжни по закон да възстановят сградите във вида, в който са били.

Архитектите против макетна възстановка

Безвъзмездно изработване на архитектурните и конструктивните проекти за укрепване на опожарените в събота тютюневи складове по начин, запазващ тяхната ценност, а не да се вдигат на тяхно място макети на оригиналните постройки, които нямат никаква стойност. Това обещаха от камарите на архитектите и на инженерите. Още следващата седмица Камарата на архитектите в България започва акция по представянето на обществеността на всички архивни документи, фотографии и чертежи на изгорелите складове, за да има познание какво притежаваме и да се създаде обществена сила, която да помогне за тяхното запазване. Това обяви шефът на управата на КАБ арх. Борислав Игнатов. Той обясни още, че вече е съгласувано с Камарата на инженерите изработването на проекти за укрепване на пострадалите постройки. Разчитаме на партньорството си с общината, но ако не бъдем чути, се надяваме да получим гражданска подкрепа, заявиха архитектите.

Руините от складовете са единствените частици памет, останали от някогашното Тютюнево градче. Необходимо е те първо да се укрепят и заснемат, а след това да се намерят градоустройствени и архитектурни решения, за да може тези сгради да продължат живота си, обявиха специалистите по време на официалната пресконференция в София. Те очакват, че и архитектурният конкурс за Тютюневия град ще допринесе с добри идеи. Резултатите от него ще бъдат обявени на 3 октомври.
Сдружението на архитектите предприема мащабна акция във връзка с опазването на паметниците на културата в няколко големи града в България. На широката публика ще бъдат показани изложби с местните архитектурни бижута. Първото събитие е в Пловдив по време на Есенния салон на изкуствата, когато ще бъде разказана историята на Тютюневите складове.

Огнеборците: Белята е заради небрежност

Тютюневите складове не са били проверявани от пожарната повече от 20-30 г., обясни и.д. шефът на пожарната в Пловдив комисар Румен Димчев. Той допълни, че никой не е искал от тях да бъде извършена проверка, а и той не виждал смисъл от подобно нещо, тъй като вътре не е имало нито ток, нито вода. За мен пожарът е в резултат на небрежност, обясни Димчев. Той допълни, че в Пловдив има много подобни изоставени сгради, в които влизат клошари и могат да причинят подобно бедствие като това в Тютюневия град.

Като пример за човешка небрежност в подобен тютюнев склад Димчев посочи пожара преди 6-7 години в склада на Сточна гара. По-късно станало ясно, че той пламнал, след като деца гонили котка в тях и запалили, за да си светят. През 1985 г. склад до бившата Ортопедия в Пловдив също пламнал при игра на деца с огън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай