Страшилището на Ботевград влиза в затвора за 32 г.

Страшилището на Ботевград влиза в затвора за 32 г. | StandartNews.com

Разследват Владимир Пелов за три убийства, гадаят къде е закопал злато от обран сараф

Килърът е учителски син, докато е зад решетките, е приет с най-висок успех в специалност "Екология"

За внушителните 32 години бе пратен зад решетките 42-годишният Владимир Пелов от Ботевград. Той бе осъден на 5 май за пет тежки умишлени престъпления: въоръжен грабеж в особено големи размери, отвличания на трима души, сред които и дете, както и опит за убийство на четирима полицаи. Присъдата е и за кражба на лек автомобил, извършена повторно, става ясно от съобщението на прокуратурата. Пелов ще лежи 25 години при строг режим в Софийския затвор, отделно ще търпи и лишаване от свобода за още 6 години, 11 месеца и 12 дни. Това е остатък от наказание, наложено му с предходни присъди, по които през 2010 година е бил предсрочно освободен. На 25 май Софийската окръжна прокуратура е привела присъдата в изпълнение.

И петте престъпления са извършени от Пелов на 27 август 2011 година в Ботевград. Негов съучастник е друг бивш затворник- Димитър Огнянов Иванчев-Шошора. Двамата слагат маски на вещици за Хелоуин и нахлуват с пистолети в ръце в златарското ателие на Божидар Бежков. Тръгват си с плячка за 51 590 лева в Ботевград. Полицаи обаче започват да ги преследват. Тогава бандитите отвличат две коли подред с шофьорите в тях. Пелов стреля няколко пъти по униформените. В крайна сметка след гонитбата заради изкълчен крак Шошора е заловен, но Пелов успя да се измъкне с кола, в която под дулото на пистолета са баща и син. Той се крие в боровата гора на село Врачеш близо две седмици, преди да бъде задържан от командоси във вилна зона край града. Повече от половин килограм злато, задигнато от Пелов и съучастника му, не бе намерено при ареста му и разследващите смятат, че той го е закопал в планината. За грабежа получава 15 години. Преди да бъде осъден окончателно по това дело, той е пуснат под домашен арест, заради проблеми със зрението, които получил още при предишния си престой в затвора. Според прокуратурата, точно тогава бандитът извършва най-тежкото си престъпление. Пелов убива двамата братя Цветан и Марко Петрови в Ботевград, съответно на 35 и 31 години. Телата им бяха открити около 20.30 ч на 25 март в центъра на Ботевград. Часове след двойното убийство полицията задържа Владимир Пелов. По време на заседанието през април в Софийския апелативен стана ясно, че по ръцете, косата и суичъра му са били намерени барутни частици. Пелов обаче упорито твърди, че суичърът бил на сина му и той го носил, когато ходил да стреля на стрелбище в София. Производството по това дело е на досъдебна фаза. Очаква се прокуратурата да внесе обвинителен акт срещу Пелов и по него.

Зад гърба си жестокият бандит има още едно разкрито убийство. Преди 18 години Владимир е бил осъден и като съучастник в разстрела на пловдивския сараф Ганчо Караиванов. Валутният касиер на обменно бюро "Еми" бил убит с 3 куршума във входа на жилището му в квартал "Тракия" на 16 май 1997 г. пред очите на съпругата Мариана. Отнето му е куфарче с 1000 марки, 1500 долара, 15 500 австрийски шилинга и 700 000 стари лева. След убийството жената се преместила с децата си в Канада. Стрелецът срещу сарафа е Лазар Марков от Стара Загора. Според обвинението Пелов ударил няколко пъти по главата Караиванов с метална тръба, увита във вестник. Полицията преследва Пелов две години след убийството. Впоследствие той получил 20-годишна присъда за убийството, която излежавал в затвора в "Кремиковци". Освободен е предсрочно за добро поведение, след като излежава 12 години. За цялото време в затвора има само едно наказание. Докато търка наровете, Пелов се прочува с това, че бе приет с 5,88 задочно екология в Софийския университет. До 2010 г. той няма право да напуска килията си, но не спира да учи, успял да внесе някак си учебници зад решетките. Интересен е и начинът, по който успява да си вземе изпита в университета - той излиза отпуск за рождения ден на дъщеря си. Главорезът е син на учителка, която според хората в Ботевград е много свястна и почтена жена, но така и не успяла да вкара Владо в правилния път.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай