Страсбург ни даде 18 месеца да подобрим състоянието на затворите

Страсбург ни даде 18 месеца да подобрим състоянието на затворите | StandartNews.com

Страната ни ще въведе възможност затворници, поставени в лоши условия, да получат обезщетение

София. Съдът по правата на човека в Страсбург даде на България 18 месеца, за да въведе "превантивни и компенсаторни средства" за защита по казуси на затворници, които се оплакват от лоши условия.

Това  става ясно от публикувано на сайта му решение по делото "Нешков и други срещу България".

В решението на съда са споменати затворите във Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Ловеч, София. В подадените жалби се описват килии, в които затворниците разполагат средно с по 1 кв. метър площ.

Осигурени са легла на три етажа, на които няма спално бельо. Посочва се липса на отопление, липса на тоалетни и лоша хигиена.

В решението на съда от днес пише, че в затвора в Бургас има настанени 885 лишени от свобода, като сградата е с капацитет 371 души.

"Страната ни ще въведе възможност затворници, поставени в лоши условия, да получат обезщетение", каза на пресконференция Милена Коцева, директор на "Процесуално представителство на България пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ)" към Министерството на правосъдието.

По думите й решението на съда констатира и липсата на правно средство за защита от нарушаване на чл. 3 от Европейската конвенция, който постановява забрана за нечовешко и унизително наказание.
Коцева посочи, че страната ни има план за действие и готовност да работи по проблемите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай