Станков: Само Велико НС може да приеме промените в конституцията

Станков: Само Велико НС може да приеме промените в конституцията | StandartNews.com

Предлаганите промени в конституцията в частта за съдебната власт могат да се направят само от Велико народно събрание (ВНС). Това заяви пред БГНЕС Антон Станков, юрист, министър на правосъдието от 2001 до 2005 г. и председател на Висшия съдебен съвет за същия период.

Той се аргументира с решение №3 на Конституционния съд 2003 г., който казва, че промени в съдебната власт – преструктурирането й са част от промяната във формата на държавно управление, което трябва да бъде извършено от Велико народно събрание. "Редно да се спази това решение на КС и ако се искат промените, трябва да се свика Велико народно събрание, но това е мое лично мнение", обясни юристът.

Станков цитира и текста в конституцията, който казва, че тогава когато се правят промени засягащи формата на държавно управление, решенията се взимат от Велико народно събрание. Затова според него промени в частта за съдебната власт трябва да се правят от Велико народно събрание. "Това ми е мнението, за съжаление го казвам, защото навремето реформите на нашето политическо мнозинство бяха стопирани с този аргумент. Но ние се съобразихме затова сме демокрация, затова се съобразяваме с практиката на Конституционния съд и с това, което пише в конституцията", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай