Спецсъдът започна делото срещу бившата съдийка Румяна Ченалова

Снимка: БГНЕС архив

Спецсъдът започна делото срещу бившата съдийка Румяна Ченалова | StandartNews.com

След четири неуспешни опита на прокуратурата да съди бившата съдийка Румяна Ченалова, на петия спецсъдът даде ход на процеса, съобщава БТА. Няколко съдебни състава досега връщаха обвинението на разследващите заради допуснати редица нередности. И днес Ченалова и адвокатите ѝ изтъкнаха, че голяма част от нарушенията не са поправени.

Бившата съдийка е подсъдима за престъпление по служба и документ с невярно съдържание. Въпреки това, съдът призна, че в обвинението има пропуски, но не са от мащаб, който да препятства старта на процеса. Така обвинителният акт отговарял на минималните изисквания, макар да бил доста схематичен.

През октомври делото трябва да започне по същество. Сред свидетелите ще е и Петко Сертов, бивш председател на ДАНС.

След заседанието Ченалова припомни тезата си, че грешките на прокуратурата не са отрстанени. Но цитира съда, според който вече е минало доста време във въртенето на различни процедури и е крайно време съдбата на това дело да бъде решавана.

Прокуратурата или не иска, или толкова може в работата си, каза Ченалова и с тези думи описа работата на обвинението. Безкрайното връщане на делото щеше да се превърне в празник за едни и мъчение за други, смята още бившата съдия.

Ченалова каза, че едно от разследванията срещу нея - по делото "Соло", е прекратено. Тя беше разследвана заради начина, по който пусна от ареста Илиян Тодоров, подсъдим за убийство. Причината - основният свидетел бил излъгал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай