Спецсъдът не даде ход на делото срещу Десислава Иванчева

Снимка: БГНЕС архив

Спецсъдът не даде ход на делото срещу Десислава Иванчева | StandartNews.com

Специализираният наказателен съд (СНС) не даде ход на делото срещу бившия кмет на софийския район Младост Десислава Иванчева, предаде БНР. По това дело са обвиняеми и бившият заместник на Иванчева - Биляна Петрова, и бившият районен кмет Петко Дюлгеров.

Процесът не можа да започне, тъй като Иванчева и Петрова и техните адвокати не са получили навреме обвинителния акт. Адвокатът на Иванчева Марин Марковски поиска промяна на мярката й за неотклонение задържане под стража. Според съда всички страни са редовно призовани с изключение на подсъдимите и не е спазен седемдневният срок за дело след връчване на документите по него. Стана ясно, че Иванчева е получила обвинителния акт на 31-ви август, петък. Според съдия Иво Хинов въпросният седемдневен срок изтича чак в края на днешния работен ден и уважи исканията на подсъдимите да им се даде възможност да се запознаят с материалите.

Разпоредителното заседание беше насрочено наново за 13 септември, четвъртък, в 13.30 часа.

Съдът даде ход на разглеждане на поисканото от адвоката на Десислава Иванчева - Марин Марковски, преразглеждане на мярката й за неотклонение "задържане под стража". Разискванията продължават.

Процесът стига до СНС по-малко от пет месеца след показните арести на Иванчева и Петрова по обвинение, че са поискали половин милион евро от строителния предприемач Александър Ваклин. Държавното обвинение твърди, че Десислава Иванчева, с помощта на Биляна Петрова, и с посредничеството на Петко Дюлгеров изнудвала бизнесмена Александър Ваклин срещу пари да получи необходимото му разрешение за да строи в „Младост".

Обвинителният акт описва как е бил договарян размерът на целия подкуп и предаването на първата вноска, колко да е комисионната на Дюлгеров, как да стане получаването и предаването на белязаните 70 000 евро, как са били задържани тримата и какво е било намерено при обиските, които специално за Иванчева и Петрова продължиха с часове на едно от най-натоварените столични централни кръстовища.

Обвинителният акт твърди, че кметицата на „Младост" приела толкова лично случая на Ваклин, че си водела бял тефтер със суми и инициали. По делото доминират записаните разговори между тримата подсъдими с изнудвания от тях бизнесмен. Според огласеното от Иванчева и Петрова, в СРС-тата имало инициали, съвпадащи с имена на действащи политици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай