СДВР разследва сигнал за полицейска гавра при обиск на младо момиче

СДВР разследва сигнал за полицейска гавра при обиск на младо момиче | StandartNews.com

София. Започна проверка в СДВР след оплакването от страна на 20-годишната студентка Борислава Латинова след полицейски произвол при обиск на улицата. Момичето е било с приятели, когато в петък вечерта са спряни за рутинна проверка до Семинарията в столицата. Младежите били кооперативни и след като показали личните си документи, служителка на МВР накарала момичето да излезе от колата, съблякла го насред улицата и при щателния обиск бръкнала под бельото й и опипала с пръсти.

"Ако момичето подаде жалба, Инспекторатът на МВР ще се заеме със случая", каза пред БНР заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев. "Ако жената подаде оплакване и до Инспектората, ще бъде направена и по-щателна проверка и от страна на министерството. За мен по-големият проблем е, че такъв род проверки често се възприемат от гражданите като вътрешни, нямат особено доверие към тези проверки. Това, което трябва да се мисли и се надявам следващото правителство да го припознае като част от програмата за реформи в МВР, е изграждането на една независима система, както е в Западна Европа", заяви Гунев.

"Не мога да се прибера вкъщи от срам. Не мога да погледна родителите си в очите. Обаждат ми се хора, които са ме снимали гола на Семинарията, да ми искат пари", сподели разстроената Борислава пред Нова телевизия. По думите на студентката от Благоевградския университет след инцидента колата била задържана, а тя и момчетата, които пътували с нея отведени в 4-то РПУ за обяснения. После били пуснати. Когато баща й Христо Латинов, бивш шеф на имотите на Софийската митрополия и експерт в КТ „Подкрепа", научил за случилото, отишъл в районното и поискал да разбере името на полицайката, но напразно.

От МВР съобщиха, че две от момчетата били отведени в РПУ-то, защото преди време били задържани.

"Има полицейско престъпление, това е грубо посягане на телесната неприкосновеност при изпълнение на служебните задължения. Тя съблича момичето нагло, на публично място, има сериозна работа за службите, която трябва да се свърши", коментира случая за Нова ТВ адвокат Марковски.

Запитан дали е позволено изобщо по такъв начин да бъде извръшвана проверка на хора, Марковски отговори: "Може да се извърша претърсване, но това трябва да е при неотложен случай, не при рутинна проверка. Най-вече се случва при сигнал за наркотици. Това не може да стане по този зверски, примитивен начин, което принизява нашата държава. Това, което е направила полицайката е престъпление."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай