18:30 ч.

28.09.17

2 мин.

0

6

0

Съюзът на съдиите иска извинение на Нинова

от редактор |

Съюзът на съдиите иска извинение на Нинова

Ние не приемаме законите, а само ги изпълняваме, твърдят магистратите


Съюзът на съдиите поиска извинение от Корнелия Нинова. Вчера лидерът на БСП обяви, че иска да знае името на магистрата, който пусна Ралф Сундберг. Ето и позицията на съдиите: 


Съюзът на съдиите в България отбелязва с огромно съжаление, че за пореден път се налага да огласява публична позиция, насочена към предотвратяване на напълно необосновани атаки към отделни съдии и към съда като цяло, предприети от представители на парламентарно представени партии.


Този път поводът е коментарът на г-жа Корнелия Нинова, направен на страницата й във Фейсбук и разпространен от някои медии, по повод съдебното решение на Районен съд – Несебър, постановено спрямо шведския гражданин Ралф Сундберг.


Г-жа Нинова, която посочва, че е юрист, заявява, че иска да знае „името на съдията, унижил достойнството ни, оценил подигравката на безпаметно пиян чужденец с една българска жена на 4500 лв.", а също и мотивите му (на съдията), за да го попита, „освен закона, какво му говори съвестта".


Налага се да припомним на юристите и да отбележим за гражданите, които не са юристи и от които не се очаква да знаят текстовете от Наказателния кодекс, че законите се приемат от Народното събрание, а съдът е длъжен ги прилага.


Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу Ралф Сундберг за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Съдът, спазвайки закона и приемайки за доказано обвинението, е освободил обвиняемия от наказателна отговорност и е наложил административно наказание в размер, близък до максималния. И прокурорът, и съдът са длъжни да съблюдават закона, а в него е предвидено, че в случай като този задължително следва да се приложи чл. 78 а НК.


Чия съвест се поставя под съмнение тогава и по каква причина представител на законодателния орган си позволява превратни внушения за дейността на онези, които прилагат закона, приет от законодателя?!


С огорчение припомняме, че имаше и друг подобен случай, в който наш колега – съдия от Пловдив, впоследствие напуснал системата - беше атакуван публично, че приложил закона.


Съдът не приема законите. Прилага ги. А дори когато се налага да консултира законодателя, в напълно легитимна форма, последният рядко се съобразява с предложенията на прилагащите закона.


Госпожо Нинова, би следвало да се извините не само на потърпевшата, но и на съдията, когото охулихте, загдето е разгледал делото и приложил закона.


Управителен съвет на Съюза на съдиите в България


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 16:17 · 02.10.2017
Комунисти не се извиняват никога,та Нинова ли ще се извини,която е ашладисана от пръчка на драгалевския лаборант върху подложка от БКП
Потребител · 07:08 · 29.09.2017
В случая са си свършили работата, нали няма да наказват наш човек.
Потребител · 04:49 · 29.09.2017
Комсомолската курветина съвсем изперка лелката дебелогъза
Потребител · 21:21 · 28.09.2017
Курнелия искала извинение
Потребител · 18:46 · 28.09.2017
КОРУМПИРАНИТЕ ИСКАЛИ ИЗВИНЕНИЕ
Потребител · 18:34 · 28.09.2017
Съюзът на корумпираните искал извинение.
Безсрамници.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент