Сайт качи на видео великите ни поети

Сайт качи на видео великите ни поети  | StandartNews.com

Актьорът Янко Лозанов отвори сърцата на децата за Ботев и Яворов

Уча.се пусна в нета произведенията на всички автори, включени в учебниците

Докато в медии и социални мрежи течаха дебати трябва ли български автори да отпаднат от програмите и защо, един сайт реши да направи творбите им по-достъпни за учениците. Става дума за Уча.се - сайта, който с видеа и анимации обяснява уроците така, че те да бъдат разбрани от всеки.

"Завръщането на Великите" е поредица от видеа, които представят вечните произведения на Иван Вазов, Христо Ботев, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов през разтърсващия прочит на българския актьор Янко Лозанов, основател на slova.bg. До момента са качени произведенията, които се изучават в 11-ти клас, предстои същото да бъде направено и с творбите, включени в програмите за 12-ти. След това ще се стигне и до произведения и автори, които се изучават в десети клас.

"Когато започнаха "скандалите" с творбите по литература, седнах и помислих какъв всъщност е проблемът. Вместо да се включа в говорилнята, реших с колегите ми от Уча.се направо да действаме. По просълзените погледи на учениците във видеата разбирам, че сме направили нещо много голямо! Не трябва да подценявате учениците. Когато информацията им се поднася по интересен за тях начин, учениците разбират и се вдъхновяват", казва Дарин Маджаров, основател на Уча.се.

Благодарение на отличните актьорски умения на Янко Лозанов, творби като "Опълченците на Шипка", "На прощаване", "Две хубави очи" , "Да се завърнеш", "Под игото", "Хаджи Димитър" оживяват пред очите на учениците по един нов, изненадващ и много вълнуващ начин. Първите реакции и на ученици, и на родители и учители показват каква голяма необходимост е имало от това някой да "съживи" великите от литературния ни пантеон и да ги доближи до сърцата на младежите. Вече има доста споделяния в социалните мрежи. Под "На прощаване" студентът Иво е написал "Силно се надявам идеите на тази творба да бъдат разбрани от учениците. Защото само така младите поколения биха осъзнали колко всъщност струва България за нейния народ и какво означава да съхраниш и да браниш това, което си, това, в което вярваш". "Арменци" ми е едно от най-любимите Яворови произведения, а прочитът на Янко Лозанов е ... нямам думи!!! Невероятен! Въздействащ! Настръхващ! Изключителен! Браво!", пише пък ученикът Борис под видеото с Яворовата творба.

За "Обесването на Васил Левски" Даниела Цанкова е написала на страницата на сайта във фейсбук "Браво! Настръхваш!! Така трябва да се преподава това стихотворение в часа по литература! Това ще запали искрицата у апатичното младо поколение, което болното общество направи от нашите деца".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай