Съдят служители за смъртта на дете

Съдят служители за смъртта на дете | StandartNews.com

Окръжна прокуратура - Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу Спирия Пелтеков и Михаил Витанов. Двамата са ел. монтьори в ЧЕЗ и са обвинени, че на 19 май 2013 г. поради немарливо изпълнение на дейност и по непредпазливост са причинили смъртта на 11-годишния Ангел Капсъзов в хаджидимовското село Копривлен. Момчето играело футбол на тази дата в училищния двор на Основно училище „Никола Вапцаров" в селището.

При прескачане на металната ограда на двора детето се опряло до оградата, при което мощен електрически удар причинил смъртта му. Установено е, че в оградата бил опрян скъсан електрически кабел, по който протичало електричество, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата в Благоевград. Той бил част от остаряла, а на места и липсваща изолация. Доказано е, че на 7 март двамата обвиняеми са извършили периодичен обход - оглед на въпросното електрическо съоръжение. Проводниците от трафопоста до училището са били с остаряла и негодна изолация, несъответстваща на изискванията, тя била прегоряла от атмосферните влияния, силно напукана, а на места дори липсвала.

Те обаче не са установили реалното състояние на проводниците, но и вписали в съставения протокол за обход, че проводници в негодна изолация няма.

На 22 април 2013 г. по повод аварийно повикване за нередности в същото съоръжение двамата обвиняеми посетили отново участъка и отново не регистрирали по установения ред дефектите и неизправностите на въздушния електропровод. Те не информирали прекия си ръководител за негодната изолация на проводниците, сочещо на повишена опасност за здравето и живота.

По делото са разпитани 33 свидетели, изготвени са 10 психологически, две компютърно-технически експертизи, три електротехнически, пожаротехническа, съдебно-медицинска и трасологична експертизи. Законът предвижда наказание „Лишаване от свобода от 1 до 6 години".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай