Съдия в пенсия се извини на колегите заради Лозан Панов

Слава Богу, че това, което планираха за ВСС не се сбъдна, коментира Сотир Цацаров

Съдия в пенсия се извини на колегите заради Лозан Панов | StandartNews.com

Според смесения състав от съдии от Върховния касационен и Върховния административен съд няма нарушение в избора на съдиите в новия Висш съдебен съвет. Петимата магистрати оставиха без уважение жалбата на съдия Методи Лалов, според когото системата за електронно гласуване е ненадеждна, обяви БНР. 

С решението, което е окончателно, падна и последното препятствие пред конституирането в пълен състав на следващия съдебен кадрови орган. Новите 22-ма членове ще встъпят в длъжност официално утре.

На последното си заседание Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет не избра временен ръководител на Софийския градски съд на мястото на подалия оставка Калоян Топалов. Така до конституирането на новия състав на колегията съдът остава без оперативно ръководство.

Вместо това съдебните кадровици си благодариха за работата и наградиха със "Златен знак - първа степен" единствената от тях, която напуска системата, защото се пенсионира - Светла Петкова. При получаване на букет с цветя тя се извини на цялата съдебна система, че е била един от предложилите за издигане на Лозан Панов за председател на ВКС.


Надявам се той да поправи поведението си и да работи по-добре с новия състав, каза още Петкова.


Новият съдебен кадрови орган встъпва в длъжност утре. Главният прокурор Сотир Цацаров, който с Панов и с председателя на ВАС Георги Колев ще работи и с новите 22-ма от съдебното правителство, призна - и за скандали, и за грешки, и за външна намеса и пожел: "
Важното е в този съвет да се работи за обществото и магистратите, да се преодолеят всякакви личностни противоречия, да се работи конструктивно. Да не се повтарят грешките. Ако ги повторим, значи не сме научили нищо. 

Цацаров призна, че заради скандалите отиващият си Висш съдебен съвет често е оставял впечатлението, че не работи: "Не малка част от тези скандали - трябва да си го кажем съвсем ясно, бяха инспирирани външно от хора, които не са на парламентарните банки, но си мислят, че са в редиците на политическия живот и които умело ги подсказаха. Конкретно не говоря за никой. Слава Богу, това, което те мислеха и това, което планираха, не се сбъдна".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай