Съдебната карта на Бургас без промяна

Съдебната карта на Бургас без промяна | StandartNews.com

Съдебната карта на Бургаски апелативен район остава без промяна засега. Това стана ясно на среща в Бургас с представители на ВСС, на която бяха обсъдени реорганизацията и оптимизирането на съдебната карта в апелативните райони в страната. В дискусията участваха членовете на ВСС Милка Итова, Румен Боев, Камен Иванов, Димитър Узунов, Ясен Тодоров, както и Деница Вълкова -председател на Апелативен съд – Бургас и Любомир Петров – административен ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас.

Магистратите от апелативния район изразиха единно мнение, че промените в съдебната карта следва да се отложат до приемане на законови критерии за индивидуална норма на натовареност на отделния съдия и след като се реализира проектът за електронно правосъдие и се направи съответният мониторинг.

Следва адекватно да се реши и проблемът с бежанската криза, който допълнително натоварва работата на прокуратурите и съдилищата в Бургаския апелативен район.

Посланието, което отправиха представителите на ВСС към обществото бе, че реорганизацията не означава закриване, а оптимизиране. Целта е хората да имат достъп до бързо и ефективно правораздаване и постигане на равномерна натовареност.

„Това ще е един продължителен процес и резултат от задълбочено и широко обсъждане", каза Румен Боев.

Магистратите изразиха становище, че към настоящия момент е необходимо да се запази съдебната структура на всички съдилища в Бургаския апелативен район. Проблемът с бежанците не е решен и не може да се мисли за реорганизация на този етап, докато бежанската кризата не бъде преодоляна.

„Твърдо ще отстояваме позицията да не се предприемат действия по закриване на нито един съд на територията на Бургаския апелативен район, тъй като това ще застраши както утвърждаването на държавността, независимостта и суверенитета на държавата ни, така също и сигурността на гражданите и на границата, не само на Република България, но и на Европейския съюз", посочи председателят на Апелативния съд – съдия Деница Вълкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай