Съдът отмени две глоби за 10 000 лв. на рудник "Ораново"

Съдът отмени две глоби за 10 000 лв. на рудник "Ораново" | StandartNews.com

Благоевград. Районният съд в Благоевград отмени две глоби от по 5000 лева на рудник "Ораново". Санкциите бяха наложени от Областната инспекция по труда след трагедията на 16 юли миналата година, когато кално свлачище погреба четирима миньори, а друг въглекопач издъхна от инфаркт по време на издирвателната акция. Наказателните постановления са съставени за нарушение на правилника за безопасност на труда в подземните рудници. Трудовите инспектори установили, че работодателят на е предприел всички необходими мерки, за да гарантира здравето и живота на въглекопачите.

Проверката показала, че добивните работи не са извършвани в съответствие с одобрения технологичен паспорт за прокарване, укрепване и управление на фаталната 64-а минна галерия, която се свлече и потрупа миньорите. Другото нарушение на ръководството на рудника е, че в периода от 26 юни до 11 юли е допуснало прокарване на 64-а добивна лента в мината с дължина около 15 метра, без да са извършени и регистрирани в работния дневник изпреварващи сондажи. Това означава, че миньорите са работили в несъответствие с утвърдения технологичен паспорт, а работодателят не е осъществил задължителен контрол.

Заради тези пропуски инспекцията по труда налага две санкции на рудника за нарушение на правилника за безопасност на труда в подземните въглищни рудници. Районният съд обаче отмени наказателните постановления, тъй като въпросният правилник не бил публикуван в Държавен вестник. Решението може да бъде обжалвано пред Административния съд.

Близо година след трагедията, при която в рудник "Ораново" загинаха петима миньори, разследването все още не е приключило. В края на миналата година стана готова комплексната техническа експертизата. Вещите лица не откриха преки нарушения на здравословните и безопасни условия на труд в мината. Според тях трагедията е нямало как да бъде предвидена, а калният пробив е бил резултат от "трудно прогнозируемо съчетание по място и време на различни минно-геоложки и производствени условия".

Техните заключения почти съвпаднаха с тези на поръчаната от концесионера Красимир Михайлов експертиза. Тя също оневини ръководството на рудника и направи извод, че инцидентът не е в резултат на човешка грешка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай