Съд отмени наредбата за поскъпването на билетчето в София (ОБНОВЕНА)

Софийският административен съд отмени наредбата за поскъпване на документа

Съд отмени наредбата за поскъпването на билетчето в София (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Тричленен състав на Административен съд София – град отмени като незаконосъобразна Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община, което включва и поскъпването на билетчето, информира Канал 3.


Делото от 2016 година беше образувано по жалби на граждани и сдружението "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи" срещу наредбата в цялост или отделни разпоредби от нея.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд. От Общината обявиха, че ще се възползват от това си право. 

"Надяваме се, че ще успеем да защитим нашето решение, защото сме убедени, че е правилно, а и юристите твърдят, че мотивите на съда са по формални причини", коментира Зафир Зарков, общински съветник от ГЕРБ в Столичния общински съвет и член на Комисията по транспорта. Според него, справката за положителните резултати от промените за 2016 г. показва, че увеличената цена на превозните документи за еднократно пътуване и запазването на цените на всички останали абонаментни документи, както и намаляването на годишния абонамент, е довела до увеличение на използването на по-дългосрочни превозни документи.

"Очаквано, при картите за еднократни пътувания, чиято цена беше увеличена, има спад. При картите за 10 пътувания, намалението е от 29%", подчерта Заков. В същото време за периода юни – декември 2016 г. се отчита ръст от 48% на издадените абонаментни карти в сравнение със същия период на миналата година. Запазването на цената на еднодневната карта от 4.00 лв. и възможността за неограничен брой пътувания в рамките на деня доведоха до трикратно увеличение на продадените еднодневни карти за периода юни-декември 2016 г. спрямо същия период на по-миналата година. Продадени са 1 081 334 броя при 356 602 карти през същия период на 2015 г.", аргументира се още Зарков.

Статистиката показва, че 21 740 са и издадените тридневни карти, които са нов превозен документ с цена 10,00 лв. и дават право на неограничен брой пътувания в рамките на 3 дни. От другия нов превозен документ – метро "плюс" (едномесечна персонализирана карта за метро и една наземна линия) с цена от 43,00 лв. има издадени 7 067 карти.

Най-голям ръст е този при персонализираните годишни карти, чиято цена беше намалена от 500 лв. на 365  лв. За периода са закупени 16 184 броя. За сравнение за цялата 2015 година са издадени само 226. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай