Проверяват законността на събираните такси в Слънчев бряг

Проверяват законността на събираните такси в Слънчев бряг | StandartNews.com

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди мащабна проверка за законност на събираните такси на територията на к.к. "Слънчев бряг". Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. И уточниха, че обвинениети протестира четири решения на Съвета на директорите на „Слънчев бряг" АД и поиска от съда обявяване на тяхната нищожност.

В изпълнение на конституционно уредените правомощия на Прокуратурата за упражняване на надзор за законност, главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил на Върховна административна прокуратура и Окръжна прокуратура - Бургас извършване на проверка по реда на надзора за законност на дейностите, извършвани на територията на к.к. „Слънчев бряг".

Предметът на проверката обхваща законност на събираните плащания под формата на такси, суми по договори, суми за ползване, наемни цени и др. от страна на "Слънчев бряг" АД и на Община Несебър, за времето на активния летен сезон 2016 г.
При преглед на правния статут на дружеството, 75 % от капитала на което е държавна собственост, Окръжна прокуратура - Бургас е установила, че „Слънчев бряг" АД не е административен орган, т.е. не е част от изпълнителната власт. Въпреки това Съветът на директорите на това дружество, чрез свои актове, е въвело редица изисквания за извършване на стопанска дейност, с които се въздейства едностранно в правната сфера на неограничен кръг лица. Издалият акта правен субект (СД на „Слънчев бряг" АД) не е оправомощеният от законодателя правен субект да формира валидно вола и така да упражни държавна власт. А щом липсва надлежно оправомощен субект, налице е липса на същностен елемент на акта и той е нищожен, допълват от пресцентъра на прокуратурата.

Извършената проверка е установила основания за предприемане на действия от страна на прокуратурата по отношение на четири решения на Съвета на директорите на „Слънчев бряг"АД. Решенията са издадени от некомпетентен орган – Съвета на директорите на к.к. "Слънчев бряг", а не от Община Несебър, поради което Окръжна прокуратура - Бургас ги е протестирала пред Административен съд – Бургас и е поискала обявяването им за нищожни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай