Проучване: 96% виждат проблем в съдебната система

Проучване: 96% виждат проблем в съдебната система | StandartNews.com

За 96% от българите недостатъците на съдебната система, корупцията и организираната престъпност са сериозни проблеми за страната. 78% пък смятат, че механизмът за сътрудничество и проверка трябва да продължи. Това показва проучване на Евробарометър по поръчка на Еврокомисията.

Изследването е направено в края на миналата година сред 2010 български и румънски граждани. Подобно проучване е правено и през пролетта на 2012 г. При съпоставката става ясно,че все повече хора в Румъния смятат, че ситуацията се е подобрила през последните пет години по отношение на правосъдието и борбата с корупцията. В България тенденцията е противоположна. Преди 3 г. 38% от българите са смятали, че положението с организираната престъпност се е подобрило. Днес на това мнение са едва 24%. Само 10% пък вярват, че корупцията е намаляла( при 27 на сто през 2012 г.). Оптимистите за състоянието на съдебната система са се сринали от 33% преди 3 години до 13% днес.

61% от българите смятат, че механизмът за сътрудничество и проверка оказва положително влияние върху съдебната система. При борбата с организираната престъпност и с корупцията процентът е съответно 54 и 53.

76 на сто от българите подкрепят продължаването на мониторинга, докато страната ни не постигне показатели като в другите европейски държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай