Протестираха приемът на първолаци в София

Протестираха приемът на първолаци в София  | StandartNews.com

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе протест в Административен съд София – град (АССГ) против разпоредби от Системата за прием на ученици в общинските училища на територията на Столична община. 

Според прокурорите чл. 9 представлява грубо нарушение на Закона за предучилищното и училищно образование и Наредбата за организация на дейностите в училищното образование, въз основа на която е разработена и приета от СОС Системата за прием.

По този начин се създават условия за възникване на закононарушения, свързани с въвеждане на единни критерии за прием на учениците в първи клас във всички общински училища на територията на СО.

Въвеждането на това правило дава възможност да се създават всякакви критерии от отделните училища, с които да се наруши принципа на единност в приема на ученици, нарушаване гаранцията за равнопоставеност на всички кандидат – първокласници и невъзможност за контрол върху процеса на общия прием на ученици в първи клас в училищата на територията на СО.

Излизането извън определените законови рамки на критериите в случаите „при голям брой кандидати за прием в първи клас", дадени в разпоредбата на чл. 43 от Наредбата води до незаконосъобразност на разпоредбата на т. 9 от Системата.
На основание гореизложеното и в изпълнение на законовите си правомощия СГП е поискала от съда прогласяване нищожността на разпоредбата от Системата за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай