Промяна в закона отказа прокуратурата от обвиненията срещу Цветанов

Промяна в закона отказа прокуратурата от обвиненията срещу Цветанов | StandartNews.com

София. Заради последната промяна в закона за МВР от юни 2014 г. прокуратурата не може да проддържа обвиненията, които повдигна по делото за мобилно подслушване срещу Цветан Цветанов и тримата бивши директори на СДОТО, съобщи БГНЕС.

Един от наблюдаващите прокурори Чавдар Ангелов обясни, че с последното изменение на Закона за МВР от юни миналата година е изменен текст от закона, който казва, че вменените на тримата директори на СДОТО престъпления се явяват криминализирани единствено по време на война, бойни действия или при мисии в чужбина.

"В техния случай това не е налице, и тъй като има една императивна разпоредба в НК, според която по-благоприятният закон задължително се прилага в полза на подсъдимите, на нас не ни остава нищо друго, освен да изпълним закона и да пледираме за оправдателна присъда", обясни обвинителят.

Срещу Цветан Цветанов се водят три съдебни дела. Другите две стигнаха до втора съдебна инстанция - Софийски апелативен съд. Там те започнаха и приключиха в рамките на един ден. Очаква се произнасяне на съда. Едното от тях е за отказаните СРС-та, по което Цветан Цветанов получи от градския съд осъдителна присъда от 4 години затвор. Те му бяха отсъдени, след като съдът го призна за виновен в това, че той пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия, е поставил собственоръчно резолюции "Не!!!" на шест искания за СРС-та. Второто дело, по което се чака произнасяне е за присвояване на 50 000 лева в полза на бившия шеф на БОП Велико Търново Орлин Тодоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай